latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:13 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Dodik na samitu Brdo Brioni: BiH u debelo zamrznutom statusu (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je učestvovao danas na sastanku lidera Brdo-Brioni rekao je da je BiH u debelo zamrznutom statusu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da je bilo riječi i o BiH i izazovima, o zastojima u političkom razvoju.

- Činjenica da FBiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH - rekao je Dodik za našu televiziju.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Dodik je ocijenio da je dogovor oko reformi Izbornog zakona propao, jer se nije uspjelo dogovoriti na nivou dva lidera koji su najvažniji u tom procesu predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Istakao je da je ključno pitanje bilo proširenje.

- Ali, ono ne zavisi od nas i u EU ima značajan broj zemalja koje su protiv proširenja i to proširenje se samo deklarativno spominje od strane EU i više je u službi da se održi iluzija nego da se postave praktični koraci - rekao je Dodik za RTRS.

Istakao je da Predsjedništvo BiH danas nije imalo nikakav konsenzus.

- Šefik Caferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne stav Predsjedništva - rekao je Dodik.

Dodao je da nisu uspjeli da dođu do konsenzusa, jer da jesu, danas bi ovdje, kaže došao samo jedan član Predsjedništva i iznio zajednički stav.

Dodik je rekao da je forum obilježio deset godina procesa u kojem su jasno postavljeni kriterijumi.

- Zemlje koje su ušle u EU sa bivšeg jugoslovenskog prostora i zemlje koje to pretenduju, plus Albanija da se dogovaraju na koji način da se pomognu. Danas smo došli do Deklaracije koja upravo promoviše značaj tih 10 godina, kao i činjenice da se osvrnemo na proces pridruživanja EU, te da se u tom pogledu pokrene taj proces, koji je u desetogodišnjem zastoju -  istakao je Dodik.

Naglasio je da su predstavnici Prištine instistirali gotovo dva sata na nekim rješenjima koji miniraju proces.

- Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica. Priština je instistirala da se navede Republika Kosovo što nije moglo da bude prihvaćeno - poručio je Dodik.