latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:31 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Ćorić: Naredni ključni projekti su auto-put i aerodrom u Trebinju

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da su, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane "Buk Bijela" u Foči, dva naredna ključna projekta vlada Srpske i Srbije izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka i izgradnja aerodroma Trebinje.
Nedeljko Ćorić sa ministrima u I. Sarajevu - Foto: SRNA
Nedeljko Ćorić sa ministrima u I. SarajevuFoto: SRNA

Ćorić je izrazio nadu da će nakon ovog doći do konkretnih aktivnosti na drugim projektima.

- Nama je vitalni interes izgradnja auto-puta od Rače prema Bijeljini - rekao je Ćorić, ističući da je to od velikog značaja za Republiku Srpsku.

On je dodao da je Srpska ispunila sve pretpostavke da se dođe do finansijera i izvođača radova na tom dijelu auto-puta, te da će Srpska nastaviti sa aktivnostima na izgradnji auto-puta do Brčkog i Vukosavlja.

- Nadam se da ćemo u narednih pet do sedam godina biti zaokružena cjelina da Banjaluka i Beograd budu povezani auto-putem - rekao je Ćorić nakon održane zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske u Istočnom Sarajevu.

Ćorić je naveo da su, što se tiče aerodroma u Trebinju, definisane aktivnosti kako bi se moglo početi sa izgradnjom i da je Srbija preduzela konkretne aktivnosti da se taj projekat realizuje.

On je dodao da se u maju naredne godine očekuje završetak gradnje mosta na Savi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je Srbija u velikom investicionom ciklusu i da investira milijarde u auto-puteve, pruge, vazdušne luke i da ulaže i u vodni saobraćaj, te da u tim istorijskim trenucima Srbija ne zaboravlja braću sa ove strane Drine.

- Sve što je od strateškog značaja za Republiku Srpsku, samim tim je od strateškog značaja za Srbiju - rekao je Momirović.

On je dodao da Srbija investira 25 miliona evra u tehničku dokumentaciju i dio puta od Požege preko Užica do Kotromana i da treba da ide dalje od Višegrada ka Sarajevu.