latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:44 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Nastaviti zajedničko obilježavanje značajnih datuma

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević ocijenila je danas u Istočnom Sarajevu da je veoma bitno zajedničko obilježavanje značajnih istorijskih datuma Srbije i Republike Srpske.
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Darija Kisić Tepavčević (foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Tepavčevićeva je pojasnila da se već četiri datuma zajednički obilježavaju, te da će u narednom periodu uslijediti iniciranje zajedničkog obilježavanja još dva značajna datuma.

- Iniciraćemo i obilježavanje 9. jula - Nevesinjska puška i 15. septembra - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - rekla je Tepavčevićeva na konferencije za novinare nakon bilateralnih sastanaka održanih poslije zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koja je održana u Istočnom Sarajevu.

Ona je ocijenila odličnom saradnju ministarstva na čijem je čelu i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Tepavčevićeva je podsjetila da u oblasti socijalnog osiguranja postoji potpisan sporazum još od 1. janura 2004. godine, te da se u oblasti socijalne zaštite svakodnevno sarađuje.

Ona je izrazila zadvoljstvo zbog održavanja današnje zajedničke sjednice i dodala da se prijateljski duh osjeća prilikom svake izgovorene riječi, te da se vidi dugogodišnja tradicija u saradnji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je novinarima da između ova dva ministarstva nema otvorenih pitanja, te zahvalio Vladi Srbije za finansijsku pomoć od 1,5 miliona evra za razvoj preduzetništva licima mlađim od 30 godina.

- U oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja potpisano je više protokola. Fond Srpske imao je ranije dugovanja prema penzijsko-invalidskom osiguranju Srbije. Ona su realizovana i ostala je još jedna rata, koja će biti realizovana u ovoj godini - rekao je Milunović i pojasnio da se problem javio kada su se pojavili dupli korisnici koji su ostavrivali pravo na lične i na porodične invalidnine i u Srbiji i u Republici Srpskoj.