latinica  ћирилица
17/05/2021 |  18:06 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Zbog čega Sarajevu smetaju ulaganja i pomoć Srbije? (FOTO/VIDEO)

Јaka Srbija garant je bržeg ekonomskog napretka i razvoja Republika Srpska-rečeno je danas u Istočnom Sarajevu nakon 11-te zajedničke sjednice dvije vlade pod predsjedavanjem premijera Radovana Viškovića i Ane Brnabić.
11. zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
11. zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Srbija u Srpsku ulaže ili će uložiti do prvog kvartala naredne godine blizu milijardu i 600 miliona KM u više infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, saobraćaja, zdravstva i prosvjete.

Brbnabićeva je čestitala Srpskoj za rast BDP od dva odsto ali i izlazak na Londonsku berzu, a oba premijera odbacila su bilo kakvu sumnju u pravnu valjanost projekta Buk Bijela od strane političkog Sarajeva.

Srpska i Srbija i u Istočnom Sarajevu pokazale su bratske i partnerske odnose. Potvrđeno je da je Srbija praktično najznačajniji investitor, ali i donator. Dogovoreno je da bude građena HE na Drini, aerodrom Trebinje, dionica puta Rača Bijeljina, a biće nastavljena pomoć pojedinim opštinama u Srpskoj i Federaciji. 

- Kroz te projekte Srbija u Republiku Srpsku ulaže oko 500 miliona evra . Ako uzmemo i obzir i dvije HE Foča i Pancu , Srbija će u Republiku Srpsku uložiti 787 miliona evra u narednih nekoliko godina - rekla je Brnabićeva.

Premijer Republike Srpske ocijenio je da je jaka Srbija i u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu garant je da i Republika Srpska može da se brže i bolje kreće i razvija.

- On je rekao da je Republika Srpska u prvom kvartalu 2021. godine ostvarila rast BDP-a od dva odsto - rekao je on.

Brnabićeva se nada da je na rast BDP u Republici Srpskoj pozitivno uticao investicioni ciklus, kao i brojne donacije iz Srbije, koje od 2014-te u kontinuitetu pristižu u Srpsku.

Vladi Srbije dostavljen je detaljan izvještaj o utrošenim sredstvima od pomoći.

- Dakle prvi put uspješan izlazak na berzu Republike Srpske. Velike čestitke na tome i čestitke na odličnom rezultatu na ekonomskom planu , rast BDP u 2021.godini - navela je premijerka Srbije.

Premijeri Srpske i Srbije otklonili su sve nedoumice u pogledu vlasništva nad prirodnim resursom vodom, a time i prava Beograda i Banjaluke da grade HE u gornjem toku Drine bez odobrenja zajedničkih institucija, što je težnja političkog Sarajeva.

- Pošto to želimo da gradimo sa Srbijom to je problem! Vode državna imovina , gdje to piše ? Nadležnost za koncesije na tom prostoru je isključivo Srpske odnosno Komisije za koncesije Republike Srpske. Zato Vlada Srbije nije ni imala potrebnu da razgovara s nekim osim sa Vladom Srpske - naglasio je Višković.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da po važećem zakonodavstvu Srpska nema obavezu za konsultovanje vlasti na nivou BiH.

- Konkurencijsko vijeće je dalo saglsanost za novo preduzeće koje su formirale Srpska i Srbija. Niti je to na entitetskoj liniji niti na graničnoj liniji sa Srbijom. Sarajevo uvijek pravi problem ali problem ne postoji - poručio je Dodik.

Srbija je ozbiljna država, prije ulaska u bilo koji posao, poput investicije u izgradnju HE na Drini uradila je analizu zakona, ustava, relevantnih dokumenata. I saznala da je u posljednjih 20 godina u BiH dato oko 280 različitih koncesija od strane entitetskih i kantonalnih vlasti, a nijedna od BiH i nije bilo problema. 

- Ako problematizujete ovaj projekat onda dovodite u pitanje sve te koncesije , 280 koncesija, to je pravna nesigurnost - naglasila je Brnabićeva.

Premijer Srpske zahvalio je građanima i rukovodstvu Srbije na nesebičnoj pomoći tokom pandemije i dodao da se Srpska raduje uspjesima Srbije, jer ih doživljava kao svoje.