latinica  ћирилица
17/05/2021 |  18:28 ⇒ 18/05/2021 | 08:59 | Autor: RTRS

Ko u Derventi mjesecima koči obnovu škole oštećene u zemljotresu? (VIDEO)

Osnovna škola "Nikola Tesla" u Derventi, koja je najveća i jedna od najstarijih na području grada, oštećena je u zemljotresu krajem prošle godine. U funkciji nije već peti mjesec, a na rekonstruciju se još čeka. Zbog toga, hiljadu mališana nastavu pohađa u drugim školama na području grada.
OŠ "Nikola Tesla" Derventa - Foto: Facebook
OŠ "Nikola Tesla" DerventaFoto: Facebook

Zemljotres krajem prošle godine koji je pogodio Petrinju, osjetio se i na području Dervente. Najveću štetu pretrpjela je Osnovna škola "Nikola Tesla", zbog čega su školska vrata za sve njene đake od tada zatvorena. Učenici ove škole nastavu prate u drugim školama.

- Sad se postavlja pitanje - kakvo će biti rješenje za iduću školsku godinu, jer i pored prijatnih domaćina u druge dvije škole, djeca se nadaju povratku u svoju školu, da li u neku novu ili rekonstruisanu staru - rekal je Biljana Teofilović, predsjednica Savjeta roditelja OŠ "Nikola Tesla".

Iako je peti mjesec od zemljotresa, na rekonstrukciji ove škole se ne radi! Da li je njena rekonstrukcija uopšte predviđena Planom kapitalnih ulaganja u 2021. godini!?

- Nažalost, Supštinska većina je svojim amandmanima preusmjerila sredstva na druge projekte, a izbjeglo se projektovanje - same sanacije škole i time je onemogućeno dalje da se ide u pravcu sanacije - naveo je Slaven Gojković, predsjednik Kluba odbornika Socijalističe partije u Skupštini grada Derventa.

Odlukom Skupštinske većine predvođene SDS, 1. 100 000 maraka trebalo bi da bude uloženo u sela, a nešto manje od 300.000 maraka u grad. Koalicija predvođena SNSD-om ističe da rekonstrukcija škole, svim odbornicima treba biti prioritet.

- Moram da kažem da niko od nas nije protiv asfaltiranja seoskih puteva, ali da to trenutno nije prioritet. Na samoj sjednici Skupštine grada, mi smo pokušali da utičemo na kolege odbornike Supštinske većine da odustanu od brisanja tako začajih projekata - tehničke dokumentacije, jer nama svima opšte dobro treba da bude iznad ličnog interesa - istakla je Maja Perjanović, zamjenik predsjednika Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Derventa.

I pored turbulentne političke situacije u gradu, sigurnost i budućnost učenika svima mora biti na prvom mjestu.

- Јe li to šteta po opštu stvar? Ne, to nikoga ne interesuje, ljude pojedinačno interesuje - kategoričan je Milorad Simić, gradonačelnik Dervente.

- Čudi me samo što tu ima ljudi koji se bave prosvjetom - nastavnici, profesori, da oni nisu uvidjeli taj problem ovog svega što nam se dešava i na koji način moramo organizovati našu nastavu - poručio je Ljubiša Đurić, direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Derventi,

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić, tvrdi da su izdvojena sredstva za rekonstrukciju škole.

- U budžetu grada za rješavanja ovog problema, izdvojeno je 200.000 maraka, a ostatak sredstava bi bilo obezbjeđeno od strane ministarstva - smatra Dimitrićeva.

Gradonačelnik Milorad Simić, ove tvrdnje demantuje.

Navodi da Dimitrićeva govori o predloženom amandmanu od strane koalicije predvođenom SNSD-om, te da je tih 200.000 maraka namijenjeno za sufinansiranje rekonstrucije, a ne za izradu projekta. Predloženim Planom kapitalnih ulaganja bilo je predloženo 60.700 KM za izradu projekta, a ne za sufinansiranje rekonstrukcije. Pokušali smo ostvariti i kontakt sa predsjednikom Skupštine grada Derventa Mirkom Zemunovićem, međutim, bezuspješno.