latinica  ћирилица
18/05/2021 |  07:17 | Autor: SRNA

Bajden podržao prekid vatre

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da podržava prekid vatre između Izraela i palestinskih militanata, saopštila je Bijela kuća.
Džo Bajden (foto: AP Photo / Andrew Harnik, Pool) -
Džo Bajden (foto: AP Photo / Andrew Harnik, Pool)

U saopštenju se ne navodi šta je Netanjahu rekao na Bajdenov komentar o prekidu vatre.

- Predsjednik je izrazio podršku prekidu vatre i razgovarao o angažmanu SAD sa Egiptom i ostalim partnerima prema tom cilju - piše u tekstu.

Izrael je juče nastavio da vrši vazdušne udare u Gazi, a palestinski militanti da ispaljuju rakete na izraelske gradove.

Najmanje 212 Palestinaca je poginulo, uključujući 61 dijete i 36 žena, od kada su sukobi počeli prije više od sedam dana, rekli su zvaničnici u Gazi. Deset osoba je poginulo u Izraelu, uključujući dvoje djece.

Bajden je "ohrabrio Izrael da uloži sve napore da osigura zaštitu nevinih civila", navodi Bijela kuća i dodaje da je "predsjednik ponovio da čvrsto podržava pravo Izraela da se brani od nasumičnih raketnih napada".

U saopštenju stoji da su dvojica lidera "razgovarala o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i ostalih terorističkih grupa u Gazi".

Oružano krilo Hamasa obećalo je da će ispaliti još raketa na Izrael ukoliko bude dodatnih izraelskih vazdušnih udara.