latinica  ћирилица
18/05/2021 |  10:13 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

FZO Srpske nastavlja podjelu elektronskih zdravstvenih kartica

Elektronske zdravstvene kartice, koje će zamijeniti sadašnje knjižice, za osigurana lica iz regija Bijeljine, Foče i Zvornika su spremne i osiguranici mogu da ih podižu u nadležnim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saopšteno je iz FZO Srpske.
Elektronska kartica (Foto: FZO) -
Elektronska kartica (Foto: FZO)

Iz FZO Srpske ističu da rokovi za preuzimanje kartica nisu određeni, zbog čega sugerišu osiguranicima da svoje kartice preuzimaju prilikom ostvarivanja drugih prava u poslovnicama FZO Srpske, a sa ciljem da se izbjegne stvaranje gužvi zbog trenutne epidemiološke situacije.

- Inače, sve dok u Republici Srpskoj u potpunosti ne zaživi Integrisani zdravstveni informacioni sistem, uporedo sa elektronskim karticama osigurana lica će moći da koriste i stare zdravstvene knjižice. Prema tome, ne postoji bojazan da će osiguranici biti uskraćeni za bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko odmah ne preuzmu karticu. Molimo osiguranike da izbjegavaju stajanje u redovima u poslovnicama samo radi podizanja kartica jer mogu da je preuzmu bilo kada u narednim mjesecima - naglašavaju iz FZO Srpske.

Za osiguranike iz regija Bijeljina, Zvornik i Foča pripremljeno je oko 189.300 kartica i one su za njih besplatne, navodi se u saopštenju.

Osiguranici svoje kartice mogu podizati u poslovnicama FZO Srpske koje se nalaze u opštinama gdje su registrovani u timove porodične medicine.

- Dakle, osiguranici kartice mogu preuzimati u poslovnicama Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Vlasenica, Milići, Šekovići, Bratunac, Srebrenica, Foča, Rudo, Čajniče, Višegrad, Novo Goražde i Kalinovik, u zavisnosti od toga u kom domu zdravlja su registrovani. Osigurano lice može da preuzme kartice i za članove svog domaćinstva ili uže porodice - saopšteno je iz FZO Srpske.

U slučaju da se desi da za nekoga nije izrađena elektronska kartica, osigurano lice može u poslovnicama FZO Srpske podnijeti zahtjev za karticu i u najkraćem mogućem roku kartica će biti pripremljena, navodi se u saopštenju.

Bolnice u Bijeljini, Zvorniku i Foči, kao i pripadajući domovi zdravlja, još ranije su uvezani u Integrisani zdravstveni informacioni sistem, tako da nema prepreka da u ovim ustanovama osiguranici počnu da koriste elektronske kartice, kao i u poslovnicama i filijalama Fonda u ovim regijama, saopšteno je iz FZO Srpske.

Iz FZO Srpske podsjećaju da je IZIS počeo da se primjenjuje u pojedinim ustanovama još prošle godine, a do sada je isporučeno više od 26.300 elektronskih kartica i to za osiguranike Gradiške, Srpca i Kozarske Dubice koje su prve opštine u kojima je počeo da se realizuje IZIS.

- Osiguranici ovih opština, takođe, mogu i dalje da preuzimaju svoje kartice. Sa upotrebom elektronskih kartica prestaje potreba za ovjeravanjem zdravstvene knjižice. Napominjemo da sve dok traje vanredna situacija nije potrebno ovjeravati ni "stare" zdravstvene knjižice - navode iz FZO Srpske.

U toku ove godine IZIS bi trebao početi da se primjenjuju u cijeloj Srpskoj, a što će donijeti mnogobrojne prednosti i uštede zdravstvenom sistemu, odnosno građanima koji će imati još bolju, efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Ovim projektom se povezuju zdravstvene ustanove različitih nivoa u jedan jedinstven sistem, koji će omogućiti razmjenu medicinskih podataka pacijenata uz formiranje jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona za svakog stanovnika Republike Srpske.

Pored elektronskog kartona i kartice, IZIS podrazumijeva upotrebu i elektronskih uputnica i recepata.