latinica  ћирилица
18/05/2021 |  11:19 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Planirana gradnja još jedne osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu

Istočno Novo Sarajevo jedna je od rijetkih opština u Srpskoj koje bilježe pozitivan prirodni priraštaj. Broj djece koja se upisuju u škole pokazatelj je dobre demografske politike. Zbog povećanog broja osnovaca, planirana je gradnja još jedne osnovne škole.
Natalija Trivić, Ljubiša Ćosić i Јovan Katić - Foto: SRNA
Natalija Trivić, Ljubiša Ćosić i Јovan KatićFoto: SRNA

Na lokalitetu u Dečanskoj ulici, trebalo bi da bude izgrađena nova osnovna škola. U toku su pripreme za izradu glavnog projekta, koji bi bio osnov za izgradnju škole koja je prijeko potrebna stanovnicima Istočnog Novog Sarajeva, jer je postojeća, u odnosu na broj učenika, prevazišla kapacitete.

- On je pojasnio da Osnovna škola "Sveti Sava" ima kapacitet 650 učenika, a da danas nastavu u toj školi pohađa 1.150 đaka, zbog čega je ona postala tijesna - rekao je Јovan Katić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

U resornom ministarstvu očekuju elaborat o opravdanosti gradnje nove škole.

- Mislimo da ima stvarne potrebe i da će Vlada Srpske usmjeriti se upravo na investicije u ovom smjeru - rekla je Trivićeva.

Ćosić je rekao da je na sastanku bilo riječi o gorućim problemima i aktivnostima koje se realizuju u Istočnom Sarajevu.

- Mi imamo prednost u Republici Srpskoj jer smo grad koji u sastavu ima opštine i na taj način zajednički bolje funkcionišemo i bolje nastupamo prema svim institucijama, u prvom redu prema institucijama Republike Srpske - naglasio je Ćosić.

On je izrazio nadu da će nova škola biti otvorena iduće godine, kao i da će vrlo brzo biti završeno pozorište.

Ministarka Trivić danas je posjetila i Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži, gdje je sa prosvjetnim radnicima razgovarala o planiranom povećanju plata. Tokom razgovora sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojanom Đenićem, navedeno je da je u toku postupak odobravanja 12 novih udžbenika za učenike osnovnih škola i 13 za srednjoškolce.