latinica  ћирилица
18/05/2021 |  11:43 ⇒ 11:49 | Autor: RTS

Vučić u Češkoj; Primio odlikovanje od Zemana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj posjeti Češkoj, a u Pragu ga je dočekao češki predsjednik Miloš Zeman.
Zeman uručio Vučiću Orden bijelog lava (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Zeman uručio Vučiću Orden bijelog lava (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Uz vojne počasti i intoniranje himni dvije zemlje, predsjednika Vučića je dočekao u Praškom zamku predsjednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je uslijedila ceremonija dodjele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji Zeman je uručio Vučiću Orden bijelog lava, a predsjednik Srbije češkom kolegi Zemanu Orden Republike Srbije na lenti (odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsjednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsjednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Poslije ove ceremonije planiran je tet-a-tet sastanak predsjednika dvije zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsjednici Vučić i Zeman.

Predsednik Češke će zatim organizovati svečani ručak u čast predsjednika Srbije.

Poslije ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Nakon toga slijede sastanci sa predsjednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom, kao i predsjednikom Senata Češke Republike Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posjete, predsjednik Vučić sastaće se predsjednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, predsjednik Vučić razgovaraće i sa brojnim privrednicima iz te zemlje, najavljeno je iz Predsjedništva.