latinica  ћирилица
18/05/2021 |  12:00 ⇒ 12:03 | Autor: RTRS

Projekat "Spojimo djecu KiM i Srpske" očekuje se u drugoj polovini juna

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji ne odustaje od mogućnosti realizacije devetog projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" koji bi trebalo da se realizuje u prvom terminu od 19/20. do 26/27.juna.
Djeca sa Kosova - Foto: RTRS
Djeca sa KosovaFoto: RTRS

Kako je saopštio Milorad Arlov, predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na KiM, Odbor je po odluci i molbi Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH podnio molbu za saglasnost Republičkom štabu za vanredne situacije Republike Srpske i Štabu za spasavanje Brčko distrikta i BiH.

- Situacija povodom pandemije se normalizuje zato smo optimisti, djeca su u školskim klupama, rade restorani, hoteli, kafići, izletišta, gradski i međugradski saobraćaj, mnogi razmišljaju o godišnjim odmorima, granice bez uslova otvorene između Srbije, Republike Srpske i BiH, pa stoga očekujemo povoljan odgovor navedenih štabova uz poštovanje propisanih mjera - naveo je Arlov.

On je dodao da se neće praviti centralni doček i svi koju dolaze idu direktno i po raporedu svojim domaćinima.

- Ako bude potrebno po mogućnostima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji da djeca i pratioci uradiće dan prije polaska brze testove na korana virus..U nekim sredinama sigurno postoji mogućnost i to ćemo u dogovoru i saradnji sa srpskim opštinama i školama na Kosovu i Metohiji uraditi radi sigurnosti djece i njihovih domaćina. Uputićemo i molbu Kancelariji za Kosovo i Metohijuu Vladi Srbije da nam pomogne u testiranju djece. Samo čekao odluku štabova koje trebamo dobiti do kraja maja - ocijenio je Arlov.

Sa Kosova i Metohije za mjesec  dana sa 14 autobusa u 14 gradova, opština Republike Srpske i Brčko distrikt treba da dođe 579 učenika u pratnji 54 prosvjetna radnika.

Sa njima je i jedan autobus od 50 članova djeca i mladih sa poteškoćama razvoju u pratnji svojih roditelja iz Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice koji imaju hotelski smeštaj u Prijedoru.

- Nadamo se da ćemo za razliku od prošle godine realizovati ovaj jedinstveni projekat u regionu deveti po redu koga deca sa Kosova i Metohije očekuju sa nestrpljenjem. Јer će im to biti mnogima jedini izlaz sa Kosmeta za skoro dve godine - rekao je Arlov.

On je naglasio da je "ovo sigurno najmasovniji i najhumaniji projekat u regionu povezivanja i pomoć" i dodao da je i projekat završetka gradnje Dnevnog centra "Podrži me - 9.januar" u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju od izuzetnog značaja

Јoš jednom je pozvao sve humane ljude i organizacije u Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji da se priključe projektima i doprinesu njihovoj realizaciji.

Izvor: tvmost.info