latinica  ћирилица
18/05/2021 |  12:33 ⇒ 12:46 | Autor: RTS

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Ministri takozvane kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslali su pismo izvršnom predsjedniku "Europa Nostre", protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi, zahtijevajući uklanjanje manastira sa tog spiska.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka "neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem".

Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu procjene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbjednosti, "pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene", i pozivaju predstavnike "Europa Nostre" na "principijelnu saradnju usmjerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine".

- Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe - naveli su Gervala i Ćeku, pozivajući predsjednika "Europa Nostre" da posjeti Kosovo što je prije moguće.

- Skloni smo da vjerujemo da će rezultat vaše posjete i procjena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste uklanjanjem manastira Dečani - navodi se u pismu.