latinica  ћирилица
18/05/2021 |  13:44 ⇒ 14:46 | Autor: RTS

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRЈ i molim srpski narod da mi oprosti

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje tadašnje Јugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti. Izvinjenje predsjednika Zemana su riječi hrabrog čovjeka koji se nikome ne dodvorava i nikada nećemo zaboraviti ove riječi, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić i Zeman (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Vučić i Zeman (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Јugoslavije 1999. godine sve vrijeme mučilo.

Istakao je da je sa Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

- Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevjereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas iznevjerili istočni saveznici - rekao je Zeman.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombradovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Јugoslavije - naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Јa bih volio da kao čovjek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsjednik.

Istakao je da ga je sve vrijeme to mučilo i da u vrijeme kada se odlučivalo o bombardovanju Јugoslavije, Češka je bila nekoliko nedjelja u Severnoatlanskoj alijansi i da su bili posljednji koji su dali saglasnost.

- Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti - naglasio je Zeman. Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti riješio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu - istakao je Zeman.