latinica  ћирилица
18/05/2021 |  13:58 ⇒ 19/05/2021 | 11:24 | Autor: SRNA

Košarac: Samit u Trebinju prilika za promociju i afirmaciju energetskih politika

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je Srni da će ovogodišnji "Samit energetike Trebinje" 20. i 21. maja biti dobra prilika za promociju i afirmaciju energetskih politika Republike Srpske, BiH i regiona.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je naglasio da je riječ o veoma značajnom naučnom skupu na kojem će biti razmijenjena mišljenja o temama važnim za perspektivu energetskog sektora i pravce djelovanja u budućnosti, prvenstveno o pitanjima tranzicije energetskog sektora, tržišta energije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija, te investiranja u ovaj sektor.

- Uvjeren sam da će ovogodišnji samit dati odgovore na mnoge izazove u oblasti energetike, te da ćemo na temelju naučnih i stručnih rasprava doći do zaključaka koji će biti jasan putokaz za dalje jačanje energetskog sektora u Republici Srpskoj, BiH i regionu - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, energetika je prepoznata kao top sektor i razvojna šansa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, o čemu svjedoče i napori entitetskih institucija da kroz svoju legislativu i strateške planove prate nove trendove i unapređuju mogućnosti u ovoj oblasti.

Košarac je rekao da, s tim u vezi, samit u Trebinju može dati smjernice za iskorak u razvoju energetskog sektora i podizanju svijesti o porebi ulaganja u ovu oblast, vodeći računa o zaštiti klime i životne sredine, te racionalnom i održivom korišćenju energije i prirodnih resursa.

- Da bismo postigli željeni nivo razvoja, neophodno je transformisati sektor energetike, te ga prilagoditi trenutnim i potrebama budućnosti. Skupovi kao što je SET omogućavaju razmjenu znanja i iskustava u oblasti energije, zahvaljujući čemu možemo doći do rješenja od velikog značaja za reformu energetskog sektora - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnja pozitivna iskustva u organizaciji SET-a dokazuju da je ovaj samit u potpunosti opravdao očekivanja, te privukao pažnju stručne, ali i šire javnosti, fokusirajući se na aktivnosti i izazove energetskog sektora.

- Izuzetno me raduje činjenica da je SET postao regionalni centar za diskusije o razvoju energetskog sektora. Stoga će i ovogodišnji skup biti dobra prilika za razmjenu ideja i dobrih praksi u regionu, ali i šansa da se afirmišu energetske politike Republike Srpske, BiH i regiona - zaključio je Košarac.

U Trebinju će u četvrtak i petak, 20. i 21. maja, biti održan drugi Samit energetike "SET - Trebinje 2021" na kojem će učesnici imati priliku da čuju odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona, najavili su organizatori.