latinica  ћирилица
18/05/2021 |  14:20 ⇒ 14:26 | Autor: RTS

Petković: Pismo iz Prištine dodatna potvrda o ugroženosti manastira Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je u saopštenju naglasio da su današnjim pismom predstavnici privremenih institucija u Prištini potvrdili činjenicu da Visoki Dečani zaslužuju mjesto na listi "Evropa Nostra" sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa u Evropi.

- Podsjetiću da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije, a samo za mjesec i po dana bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini. Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova prijetnja bezbjednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu - naveo je Petković.

Ukazao je da su ugroženost manastira Visoki Dečani notirali u svojim izvještajima i "Evropa Nostra" i Unesko, a ukoliko u Prištini, kako kaže, ne vjeruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i posljednji izvještaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osjetljiv položaj manastira Visoki Dečani.

- Riječ je o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine u opasnosti i pod dvadesetočasovnom zaštitom jedinica Kfora - dodao je Petković.

Podsjetio je da je manastir oružano napadan čak četiri puta. Dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vrijeme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom.

- Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti "UČK ISIS", a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države. Zbog toga bi bilo svrsishodnije da umjesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne vjeruju svjetskim organizacijama - zaključio je Petković u saopštenju.