latinica  ћирилица
18/05/2021 |  15:25 | Autor: SRNA

Meta odbio da izađe pred istražni komitet

Albanski predsjednik Iljir Meta odbio je danas da se pojavi pred parlamentarnim komitetom koji istražuje da li je narušio Ustav i da li treba da bude opozvan.

Meta je poslao dokument na 28 strana u kojem navodi da ovaj komitet nema legitimitet i da će nastaviti da obavlja dužnosti, te da će "ignorisati bilo kakav zahtjev od antiustavne i ilegalne institucije".

Poslanici albanskog parlamenta formirali su tokom ovog mjeseca komitet koji treba da donese odluku o tome da li će Meta biti opozvan. Veliki dio poslanika iz redova vladajuće Socijalističke partije tvrdi da Meta nije ispunio ustavnu dužnost kao garant nacionalnog jedinstva jer je stao na stranu opozicije pred održavanje parlamentarnih izbora 25. aprila.

Meta tvrdi da novoizabrani parlament još nije održao sjednicu, a da je odlazeći saziv u postizbornom prelaznom periodu i da zato ne može da vrši nikakve istražne aktivnosti.

- Inicijative u sličnim oblicima su neprihatljive u demokratskim društvima, smatraju se osvetom. Zašto onda ne bi pokrenuli institucionalni puč ili državni udar kako bi zauzeli ustavne institucije? - napisao je u dokumentu Meta, koji je u Sloveniji na regionalnom samitu.

Socijalisti su na izborima osvojili 74 od 140 poslaničkih mjesta, što im omogućava da samostalno formiraju vlast, ali za opoziv Mete potrebna im je dvotrećinska većina, koju nemaju, te odobrenje Ustavnog suda.

Tokom predizborne kampanje, Meta je optuživao albanskog premijera Edija Ramu da vodi "kleptokratski režim" i da je u ruke uzeo svu zakonodavnu, administrativnu i pravosudnu vlast.