latinica  ћирилица
18/05/2021 |  16:10 | Autor: SRNA

Vučić: Niko nema pravo da ugrožava manastir Visoki Dečani

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna koji je spomenik u ovom dijelu Evrope ugroženiji od manastira Visoki Dečani, te najavio svaku vrstu podrške ovoj svetinji Srpske pravoslavne crkve i manastirskom bratstvu.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram)

Komentarišući zahtjev Prištine da se Visoki Dečani izuzmu sa liste najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa, Vučić je rekao da ne zna koji je spomenik ugroženiji, te da Visoki Dečani pripadju ne samo srpskoj već i svjetskoj kulturnoj baštini.

- Niko nema pravo da ugroževa manastir Visoki Dečani i to govori samo o aroganciji nekih vlasti. Trudićemo se da objasnimo poziciju manastira Viskoki Dečani i nepoštovanje od Pripštine i domaćih i međunarodnih normi - rekao je Vučić novinarima u Pragu nakon sastanka sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom.

Vučić je naveo da je od Zemana dobio podršku za dijalog Beograda i Prištine, te istakao da Beograd u tom dijalogu traži pravično rješenje.

Vučić je rekao novinarima da je Zemana upoznao o želji Beograda za komprimisno rješenje, te izrazio uvjerenje da će istu podršku dobiti i od predstavnika češke vlasti, ali i od opozicije, a sa kojim će razgovorati danas i sutra u Pragu.

- Mi ne tražimo sve, već pravdu! Mogućnost ne da mi dobijemo sve, već da ne izgubimo sve, a da drugi dobiju sve. Mislim da je to pravično - rekao je Vučić.