latinica  ћирилица
18/05/2021 |  17:58 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

U pećini Orlovača izložene i kosti praistorijskog medvjeda

U muzeju Orlovača u Sumbolovcu kod Pala danas su, povodom Međunarodnog dana muzeja, izloženi svi paleontološki nalazi, kao i kosti praistorijskog medvjeda koje se mogu vidjeti ponovo, nakon 12 godina.
Pale - Međunarodni dan muzeja - izložba - Foto: SRNA
Pale - Međunarodni dan muzeja - izložbaFoto: SRNA

Kosti koje se nalaze u muzeju su paleontološki nalazi stari od 10.000 do 12.000 godina.

Samostalni stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je da je muzejska postavka pećine Orlovača postavljena 2014. godine, sa paleontološkim ostacima koji su pronađeni u pećini od početka njenog istraživanja 2001. godine.

- Nažalost, 2009. godine neke od kostiju su otuđene iz muzeja, gdje su bile izložene. Prije mjesec dana su pronađene, a uz pomoć članova Speleološko-ekološkog društva `Orlovača` obradili smo ih i zaštitili, pa su ponovo izložene u muzeju. Izložene su paleontološke lobanje, vilice, butne kosti, potkoljenične kosti - izjavio je Samardžić novinarima.

Samardžić je podsjetio da je u arheološkim nalazištima na vrhu stijene Orlovača pronađena opeka iz rimskog doba, budući da su u tom dobu ljudi naseljavali uglavnom izvorišta, na rijekama prali posuđe, pa je pronađena i grnčarija stara oko 2.500 godina, koja je izložena u muzejskoj postavci.

Prema njegovim riječima, trude se da ponude što veći broj sadržaja za ljetnu sezonu kako bi privukli turiste, pa je u planu izgradnja restorana, u kojem će turisti čekati na svoj termin za obilazak.

On je podsjetio da, od aprila do novembra, pećina radi svakim danom, osim ponedjeljka, u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.

Samardžić je rekao da posjetioce raspoređuju u grupe, te da su tu i turisti koji ne posjećuju pećinu i adrenalinske sadržaje, već žele samo da prošetaju, zbog čega je napravljeno nekoliko staza zdravlja, koje vode do vidikovca na vrhu pećine.

Samardžić, koji je i predsjednik Speleološkog društva, istakao je da istražuju od 2017. godine, tako da su krenuli u nova istraživanja ne samo pećine Orlovača, već i drugih speleoloških objekata na području opštine Pale.

- Cilj nam je da istražimo sve paljanske speleološke objekte. Istraživanja pećina radimo iza kiša ili nekih poplava jer voda izbaci te paleontološke ostatke - naveo je Samardžić.

Direktor Turističke organizacije "Јahorina" grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da pećina Orlovača upotpunjuje turističku ponudu Istočnog Sarajeva, koja je iz godine u godinu sve više kompleksnija, ali i aktraktivnija.

- Posebno je interesantna lokacija pećine jer se nalazi kilometar od magistralnog puta, što je čini pristupačnom za turiste, zbog čega i bilježi veliku posjećenost. Sa svim novim sadržajima i onima koje već imamo, možemo reći da je turistička ponuda Istočnog Sarajeva najatraktivnija u BiH, zbog čega smo i dobili naziv turističkog mjesta. To nam otvara mogućnosti za neke nove projekte - istakao je Tošić.

Tošić je naveo da su danas iskoristili priliku i uručili zahvalnicu Speleološko-ekološkom društvu "Orlovača", koje je gradskoj Turističkoj organizaciji pomoglo prilikom realizacije projekta "Upoznajte Sarajevo - regiju Romanije" /Enjoy Sarajevo – Romanija region/, koji je obuhvatao uređenje 45 kilometara pješačkih staza i markiranje.

Član Speleološko-ekološkog društva "Orlovača" Kristina Šender rekla je da je u Društvu tri godine, te da su oni prvenstveno turistički vodiči u pećini Orlovača.

- Pridružila sam se Društvu putem sekcije geografije koju vodi profesor Neven Rudić. Bavimo se istraživanjem pećina sa našeg područja, ali planiramo da u budućnosti istražujemo speleološke komplekse u Republici Srpskoj i BiH - navela je Šenderova i zahvalila Tošiću jer priznanje znači motivaciju za dalji rad Društva i napredak u istraživanju.

Orlovača je izvanredan Speleološki objekat u kojem je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda.

Kosti pećinskog medvjeda pronađeni su 400 metara od ulaza u pećinu.