latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:32 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Pripremni radovi na izgradnji HE "Buk Bijela" trajaće godinu dana (VIDEO)

Dan poslije velike svečanosti, na kojoj je ozvaničen početak izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela", vrijedne gotovo pola milijarde maraka, počeo je da teče rok za realizaciju ovog projekta, koji među Fočacima budi nadu da će najavljene dobrobiti izgradnje biti realnost. Pripremni radovi, koji su počeli, trajaće godinu.
HE Buk Bijela - Foto: ilustracija
HE Buk BijelaFoto: ilustracija

Opština na jugoistoku Srpske sa oko 19 hiljada stanovnika, na jedan dan bila je mjesto najvažnijeg događaja u Republici Srpskoj i Srbiji. Nakon šest decenija čekanja i 45 godina od prekidanja, još u bivšoj državi započetih radova, položen je novi kamen temeljac.

Projekat realizuju elektroprivrede Srpske i Srbije. Na njemu će biti angažovano oko 500 radnika, a po završetku stalno zaposleno oko stotinu.

Luka Petrović direktor Elektroprivrede Republike Srpske istakao je da se na ovaj projekat dugo čekalo, pogotovo opštine Gornjeg Podriša koje su željele da zaposle radnike, ostvare dodatne prihode i da narod i građani ostanu na svojim ognjištima.

- Јednostavnim rječnikom rečeno, kada se pretvori u novac, pogotovo za opštinu Foča, za lokalnu zajednicu oni mogu da očekuju godišnje 800-900 hiljada evra uplata u sam lokalni budžet plus zaposlenje radne snage - smatra Milan Baštinac rekao je član Uprave HES Gornja Drina.

Optimizam nosilaca projekta dijelio je i načelnik opštine. Kaže, zbog zaustavljanja gradnje hidroelektrane prije 45 godina, u Foči je stala realizacija ključnih projekata.

- Zbog neizgradnje Buk Bijele zakočeni su mnogi projekti od kojih bi Foča imala veliku korist, jer svi oni su bili vezani za izgradnju ovog hidroenergetskog gorostasa. Nisu bila riješena pitanja putnih komunikacija, vodosnabdijevanja, putnih komunikacija, dvostruktnog napajanja električnom energijom - smatra Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

Pretpostavke su da bi prvo svjetlo energijom proizvedneom iz Buk Bijele, moglo da zasvijetli već 2024. godine. Uz ovu hidroelektranu, biće građene još dvije- Foča i Paunci. Ukupna vrijednost projekta je oko 900 miliona maraka.