latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:34 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Foča: Potrebno što prije započeti rekonstrukciju puta ka Crnoj Gori (VIDEO)

Nakon početka gradnje hidro-elektrane "Buk Bijela", u Foči su na red došli i putevi. Ministri u Vladi Srpske, predstavnici Savjeta ministara i nadležnih preduzeća saglasni su da je potrebno što prije započeti rekonstrukciju regionalnog puta prema Čelebićima, koji vodi ka Pljevljima u Crnoj Gori.
Putevi u Foči - Foto: RTRS
Putevi u FočiFoto: RTRS

Razgovarano je i o potrebi ubrzanja najavljene izgradnje magistralnih puteva prema Šćepan Polju i Tjentištu.

Opština Foča zahtijeva da se saniraju svi regionalni i magistralni putevi koji su u izuzetno lošem stanju, zbog čega je ugroženo bezbjedno odvijanje saobraćaja. Tako je i s regionalnim putem Foča – Čelebići prema Crnoj Gori. Istaknuto je da je ovo veoma bitna saobraćajnica ne samo za stanovništvo, već i za razvoj privrede.

- Dakle, da vidimo šta možemo. Opština će pomoći jedan dio šume i da će to biti dobro za Čelebiće - rekao je Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza kažu da su zadužili Puteve Srpske da preduzmu sve mjere da bi se započela rekonstrukcija.

- Mi ćemo već preduzeti sve kako bi se što prije krenulo da radimo - kaže Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Srpske.

U Foči su s radošću dočekali vijest da će se graditi most na graničnom prelazu Hum-Šćepan Polje na rijeci Tari. Konačne pomake očekuju i u izgradnji magistrale, Brod na Drini-Šćepan Polje, koju mnogi nazivaju put "strave i užasa".

Istaknuto je da će se o ovom putu koji je od izuzetnog značaja za cijeli region, uskoro razgovarati na konferenciji ministara. Gradnja novog puta prema Tjentištu očekuje se u sljedećoj godini.

Najavljena su ulaganja u razvoj turističkih potencijala posebno – Nacionalnog parka "Sutjeska" i raftinfa na Tari.

- Zaista više moramo raditi na obuci turističkih radnika najprije kako da rade s gostima da nam se vrate - istakla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Ulaganja će biti i u Industrijsku zonu Brod na Drini.

- U skladu s dogovorom vladama Srpske i Srbije obnovićemo infrastrukturu u toj industrijskoj zoni da se privuku investitori - naglasio je Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Uz ministre u Vladi Srpske i predstavnike Savjeta ministara, u Foči su bili i predstavnici Puteva Republike Srepske, Pravobranilaštva i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove koji su zajedno obišli "kritične" saobraćajnice i industrijsku zonu.