latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:42 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Sve teže naći sezonske radnike za berbu voća i povrća (VIDEO)

U Semberiji je počela sezona sadnje povrća i berba ranog voća i povrća, ali je sve teže pronaći sezonske radnike za ovakve poslove, kažu poljoprivredni proizvođači.
Sezonski radnici - Foto: RTRS
Sezonski radniciFoto: RTRS

Navode da, bez obzira na to što isplaćuju dnevnice od 40 do čak 80 KM, sezonske poslove u poljoprivredi neće niko da radi. Na imanjima semberskih poljoprivrednika najčešće se mogu vidjeti radnici stariji od šezdeset godina.

Sve je teže naći sezonske radnike za sadnju povrća i duvana i za berbu jagoda i ranog povrća, pa poljoprivrednici strahuju da neodložne poslove neće moći da obave na vrijeme. Radnika je sve manje i sve su stariji. Mladih ljudi nema na njivama ni u voćnjacima.

- Mladog čovjeka ne možeš naći da radi, ovo što je naša populacija to još radi, za desetak godina kad mi ne budemo neće niko imati da radi - ističe Cviko Đokić.

Semberski poljoprivrednici zato nastoje da sačuvaju sezonce, koji na istim imanjima rade već decenijama. Kažu da proizvodnju ne bi ni smjeli proširivati, jer uvijek kalkulišu sa raspoloživim brojem radnika.

- 15 godina sarađujem sa istim radnicima, mnogi imaju problem ali ja za sada, nema. Godinama sarađujem sa istim tako da nemam za radnu snagu problem - kaže Radenko Јevtić iz sela Čađavica. - Radnici potražuju veće dnevnice, ali dobro treba da i oni žive od nečega nisam ja protiv podizanja dnevnica, svako treba da zaradi od svoga rada - napominje Јevtić.

Zbog slabije ponude u odnosu na tražnju na tržištu rada, povećane su dnevnice sezonskih radnika, koje iznose od 50 do 80 KM.

Berač jagoda plaćen je četiri marke po satu, ali je malo zainteresovanih.

- Pokušavamo da se vrtimo na nekih 100 kilograma jagoda, da radnik ubere, ako uporedimo sa Njemačkom i Italijom, tamo se od radnika očekuje 180 do 200 kilograma iako moramo istaći da je proizvodnja veća - napominje Čedomir Radovanović.

Među mladima, posebno srednjoškolcima i studentima ima zainteresovanih da na ovaj način zarade za ljetovanje ili za džeparac, ali nema ni posrednika koji bi im pomogli da se povežu s poslodavcima. U omladinskoj zadruzi kažu da im se niko od poljoprivrednika nije obraćao, a isto je i sa Zavodom za zapošljavanje.

- Kada budu poslodavci u oblasti agrara narasli do te mjere da osnivaju privredna društva, da i gazdinstva narastu do te mjere da on ima računa da makar angažuje radnu snagu sezonski po zakonu o privremenim i povremenim poslovima onda će on uredno angažovati agencije - ističe Siniša Kajmaković rukovodilac bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske

Potreba za radnicima sa jedne i veliki broj nezaposlenih s druge strane, pokazuju da ima prostora i za nove fleksibilnije posrednike na tržištu rada, kao agencije ili udruženja. U Srbiji, na primjer, posebno u voćarskim područjima, već djeluju grupe nadničara koje je moguće angažovati putem interneta.