latinica  ћирилица
18/05/2021 |  19:59 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Biljana Čekić počasna članica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata (VIDEO)

Dubičanka Biljana Čekić, koja je igrala naslovnu ulogu u filmu "Dara iz Јasenovca", postala je počasna članica banjalučkog Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata. Člansku kartu uručila joj je predsjednica tog udruženja Dobrila Kukolj.
Dobrila i Biljana - Foto: RTRS
Dobrila i BiljanaFoto: RTRS

U najvećem stratištu ustaškog sistema logora Јasenovac, Donjoj Gradini, Biljani Čekić uručena je zahvalnica i članska karta Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata. Dobrila Kukolj imala je 11 godina kada je prošla strahote Јasenovca.

- Dara mi je dala volju za život dalje, da još nešto pišem, to dijete, taj film kad sam ja gledala, ja sam preživljavala, gledajući Daru, sebe i još druge oko sebe. Ona mi je dala volju i snagu izdrži još malo, napiši još nešta i ono što još nisi ispričala - kaže Kukolj.

Filmska "Dara" kaže da je do sada dobila brojna priznanja, ali da joj priznanje Udruženja logoraša – najviše znači.

- Čast mi je upoznati sve ove ljude, odnosno bivše logoraše, jer ipak je o njima snimljen film "Dara iz Јasenovca" - rekla je Čekićeva.

Bivši logoraši poručuju da je njegovanje kulture sjećanja na srpske, romske i jevrejske žrtve ustaške Nezavisne Države Hrvatske – imperativ.