latinica  ћирилица
18/05/2021 |  20:51 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Tegeltija: BiH potrebna dobra vijest iz Brisela - kandidatski status (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je BiH neophodna dobra vijest iz Brisela, a to je dobijanje kandidatskog statusa.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Nakon bilateralnog sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom, Tegeltija je izjavio novinarima u Briselu da je tema sastanka bila i evropski put BiH i dobijanje kandidatskog statusa, jer velika većina njenih građana je opredijeljena za članstvo u EU.

-  Prošle godine smo mnogo vremena proveli ispunjavajući uslove za dobijanje kandidatskog statusa pripremom tri zakonska rješenja koje smo spremni da usvojimo u ovoj godini bez da kandidatski status bude dalje uslovljavan određenim izmjenama Izbornog zakona, a samim tim ni bilo kakvim izmjenama Ustava - rekao je Tegeltija.

Naveo je da nije siguran da će biti konsenzusa oko promjene Izbornog zakona, a samim tim i bilo kakvih promjena Ustavnog uređenja BiH.

- Dakle, smatram da bi bilo dobro da na osnovu ispunjenih uslova koja se odnose na ova tri zakonska rješenja dobijemo kandidatski status - poručio je Tegeltija.

On je dodao da je na sastanku sa Boreljem bilo riječi i o pandemiji virusa korona.

- To je za nas pitanje svih pitanja. Ublažavanje epidemioloških mjera, vakcinacija. To su uslovi da se BiH vrati normalnom životu i radu i da se pokrene ekonomija - istakao je Tegeltija.

Foto: RTRS

Predsjedavajući Savjeta ministara učestvovaće na radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.