latinica  ћирилица
18/05/2021 |  21:17 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Јanša: Epidemija će biti obuzdana za nekoliko nedjelja

Slovenački premijer Јanez Јanša ocjenjuje da će epidemija virusa korona u ovoj zemlji biti obuzdana za nekoliko nedjelja i smatra da je na bolest imuno već oko 40 odsto stanovništva.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

- Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili vakcinisanjem ili tako što su preboljeli infekciju, što nam daje optimizam da ćemo do ljeta pobijediti epidemiju i opet početi živjeti normalno - napisao je Јanša u poruci na "Tviteru".

Uslov za tako nešto, kaže Јanša, jeste da se svi i dalje pridržavaju protivepidemioloških mjera.

Prema zvaničnim podacima, 32,3 odsto populacije dobilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a 17 odsto među njima i drugu dozu. Imunizovanim se smatraju i oni koji su infekciju preboljeli u zadnjih šest mjeseci, prenose mediji.

Vlada je danas objavila da je u posljednja 24 sata zabilježeno 497 novih slučajeva, uz 11,7 odsto pozitivnih testova, dok je broj hospitalizovanih prvi put nakon više mjeseci pao na manje od 400.

U bolnicama su trenutno 383 kovid pacijenta, od čega 113 na intenzivnim odjeljenjima, pa neke bolnice ponovo počinju ukidati kovid odjeljenja i pojačavati zastale zdravstvene programe.

U posljednja 24 sata umrlo je još šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu njegu.