latinica  ћирилица
18/05/2021 |  22:02 ⇒ 19/05/2021 | 07:42 | Autor: SRNA

Vučić: U Sloveniji samo Dodik uz Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je na sastanku lidera zapadnog Balkana u okviru samita Brdo-Brioni usvojena deklaracija u kojoj nema ništa protiv interesa Srbije iako je na strani Beograda bio samo srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Samit Brdo Brioni (Foto:predsjednistvobih.ba) - Foto: Twitter
Samit Brdo Brioni (Foto:predsjednistvobih.ba)Foto: Twitter

Vučić je rekao da na samitu u Sloveniji, Srbija nije bila ta koja je protiv završnog dokumenta i da je ovoga puta Priština jedina bila protiv.

- To je veliki uspjeh naše diplomatije, a gotovo je bila situacija da ne možete da ne budete krivi - rekao je za Televiziju Pink.

On je podsjetio da su, osim BiH, sve ostale zemlje u regionu priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova - Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija.

- I oni /BiH/ bi priznali da mogu, što traže Šefik Džaferović i Željko Komšić - rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su političke posjete u kojima je bio prethodnih dana, od sastanka lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, susreta sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu i današnja u Pragu, bile dobre za Srbiju u političkom smislu, te izrazio uvjerenje da će se to i ekonomski do kraja godine pokazati.

On je naglasio da će ono što se danas u Pragu desilo ući u udžbenike, kada je češki predsjednik Miloš Zeman izjavio da je bombardovanje Јugoslavije 1999. godine bilo greška, te se izvinio i zamolio srpski narod da mu oprosti.

Vučić je istakao da je beskrajno zahvalan Zemanu za njegovu hrabrost.

- Јedini je koji je poslije mnogo godina, kome je mandat u toku, rekao takvu važnu stvar - naveo je Vučić i dodao da nije znao za Zemanovu namjeru da se izvini.