latinica  ћирилица
20/05/2021 |  15:09 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma sa Turskom

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma sa Vladom Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, koji je potpisan 16. marta u Ankari.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Cilj sporazuma je konkretizacija daljih aktivnosti u saradnji dvije zemlje na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske i implementacioni protokol u vezi sa finansijskom pomoći između Savjeta ministara i Vlade Turske, koji je potpisan 3. marta u Ankari.

Ratifikacijom ovog sporazuma stvaraju se uslovi za realizaciju donacije vrijedne 200 miliona turskih lira za Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti sistema odbrane u BiH i realizovanja aktivnosti iz programa bilateralne vojne saradnje, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, u skladu sa implementacionim protokolom, obezbijeđena finansijska pomoć Turske za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinisane u centrima za obuku turskih oružanih snaga.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola između Savjeta ministara i Vlade Turske, koji je potpisan 16. marta u Ankari.

U saopštenju se dodaje da je cilj sporazuma uzajamno priznavanje vozačkih dozvola koje izdaju nadležni organi u BiH i Turskoj vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave na teritoriji druge ugovorne strane.

Savjet ministara utvrdio je danas i i Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o međunarodnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u području fizike visokih energija između BiH i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), koji je potpisan 16. februara 2021. godine u Sarajevu i Ženevi.

Pored uspostavljanja kontakta između CERN-a i BiH, zaključivanjem ovog sporazuma i njegovom ratifikacijom potvrđen je interes BiH za učestvovanje u naučnom programu CERN-a.

Pojedinačni prijedlozi odluka o ratifikacija ova četiri sporazuma biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio Odluku o uspostavljanju Radne grupe za izradu Prijedloga strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021 - 2026. godine i Prijedloga akcionog plana za provođenje strategije.