latinica  ћирилица
20/05/2021 |  15:58 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Galić: Kontinuirano pratiti stanje nezakonitih migracija

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je da se mora kontinuirano pratiti stanje nezakonitih migracija i preduzimati sve dogovorene mjere i aktivnosti kako bi se maksimalno zaštitila granica.
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić - Foto: SRNA
Direktor Granične policije BiH Zoran GalićFoto: SRNA

On je naveo da su od početka ove godine pripadnici Granične policije BiH od ulaska u BiH odvratili oko 2.000 nezakonitih migranata.

- Svjesni smo činjenice da nemamo dovoljno ljudstva za potpunu zaštitu granice, zato su skoro svi postojeći kapaciteti Granične policije BiH usmjereni na istočni dio granice i formiran je posebni tim policijskih službenika s ciljem pojačane kontrole nezakonitih migracija - istakao je Galić.

Galić je održao redovni sastanak s pripadnicima Јedinice granične policije Zvornik i Posebnim timom za borbu protiv nezakonitih migracija, na čelu sa komandirom Muamerom Fazlagićem, povodom aktualnog stanja na istočnoj granici i borbe protiv nezakonitih migracija.

Na sastanku su precizirane aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu i dogovorena strategija kojom će se nastaviti realizovati nadzor i osmatranje, prikupljati obavještajno-bezbjednosni podaci, postavljati zasjede i nadzorni punktovi, te preduzimati ostale mjere u borbi protiv nezakonitih migracija, saopšteno je iz Granične policije BiH.

S obzirom na to da se poboljšanjem vremenskih uslova očekuje pojačan migracijski pritisak, što se već sada osjeti na istočnom dijelu granice, učesnici sastanka su razgovarali o aktuelnom stanju na granici i mjerama koje preduzimaju pripadnici jedinice granične policije Zvornik kako bi što efikasnije zaštitili granicu.

Galić je zahvalio pripadnicima granične policije Zvornik i Posebnom timu u borbi protiv nezakonitih migracija, što su maksimalno usmjereni na zaštitu istočne granice, gdje je najveći migracijski pritisak, te preduzimaju sve dogovorene mjere i aktivnosti, uprkos problemima i opasnostima kojima su svakodnevno izloženi.