latinica  ћирилица
21/05/2021 |  11:31 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Obilježen Dan romanijskih brigada

Na Sokocu je danas obilježen 21. maj, Dan romanijskih brigada, Prve pješadijske i Druge motorizovane brigade Vojske Republike Srpske i tim povodom položeni su vijenci na Centralni spomenik na kome je upisano 1.250 imena poginulih srpskih boraca.
Sokolac, Dan romanijskih brigada - sjećanje - Foto: SRNA
Sokolac, Dan romanijskih brigada - sjećanjeFoto: SRNA

U Crkvi Svetog proroka Ilije služen je parastos za poginule i umrle borce, a organizovana je posjeta Spomen-sobi poginulima.

Predsjednik Skupštine boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić rekao je da je kroz ove dvije jedinice Vojske Republike Srpske tokom minulog rata prošlo oko 15.000 boraca i da je živote u temelje Srpske iz ovih brigada ugradilo 1.100 boraca.

On je dodao da je sa područja opštine Sokolac u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 278 pripadnika Vojske Republike Srpske, te da je bilo porodica i sa dva poginula koje zajednica nikada ne smije zaboraviti.

- To će biti ne samo naša, nego i obaveza naše djece da se uvijek sjećemo ljudi koji su stvorili Republiku Srpsku, donijeli slobodu i mir koji će biti dugotrajan uz ostvarenje ciljeva za koje smo se borili - izjavio je Lalić.

Prema njegovim riječima, iako je 21. maj jedan od najbitnijih datuma ne samo za opštinu Sokolac nego i za širu romanijsku regiju, Boračka organizacija taj datum zbog epidemiološke situacije ove godine obilježava skromno, uz prisustvo nekoliko gostiju i članova Skupštine Opštinske boračke organizacije.

Borac prve kategorije Ilijaške brigade i otac poginulog borca Nenad Topalić rekao je da je obilježavanje Dana romanijskih brigada značajan datum, čime se njeguje kultura sjećanja i iskazuje zahvalnost onima koji su donijeli slobodu srpskom narodu nakon teških dana rata i napuštanja ognjišta i imanja.

- Uvijek prisustvujem obilježavanju značajnih datuma iz minulog rata jer je to sjećanje na mog sina i znak zahvalnosti njegovih saboraca za ono što je učinio za Srpsku - rekao je Topalić.

Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. Brdske brigade sa komandom na Han Pijesku i bila je angažovana na ratištima bivše Јugoslavije do izbijanja rata 1992. u BiH.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom otadžbinskom ratu.

Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.