latinica  ћирилица
21/05/2021 |  16:27 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Trivić: Podrška bogosloviji u Foči

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić razgovarala je sa rektorom Srpske Pravoslavne Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski" Ljubomirom Prijovićem o organizaciji nastave u prethodnom periodu i o izazovima sa kojima su se suočavali, ali i o planiranim aktivnostima u vezi sa promocijom plana upisa u narednu školsku godinu.
Natalija Trivić na sastanku sa rektorom fočanske Bogoslovije - Foto: RTRS
Natalija Trivić na sastanku sa rektorom fočanske BogoslovijeFoto: RTRS

Trivićeva je pohvalila je rukovodstvo i prosvjetne radnike zaposlene u Srpskoj Pravoslavnoj Bogosloviji "Sveti Petar Dabrobosanski" na uspješnoj organizaciji nastave na daljinu i napomenula da je zadovoljna činjenicom da je ova vjerska škola za svoj rad dobila pohvalu i od Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Ona je kazala da Ministarstvo prosvjete i kulture već godinama pruža podršku i ulaže u ovu srednjoškolsku ustanovu ali da će i u narednom periodu uvažiti njihove zahtjeve sa željom da učenici imaju poboljšane uslove za boravak u đačkom domu, bolje učionice za učenje i pripremu za buduću svešteničku službu.

Rektor Ljubomir Prijović rekao je da će u toku naredne sedmice za sve potencijalne učenike osnovnih škola pripremiti promotivni video snimak u saradnji sa učenicima i prosvjetnim radnicima.

- U promotivnom video snimku predstavićemo šta je sve potrebno i na koji način se može upisati bogoslovija, na koji način je ona organizovana, koja su očekivanja od učenika u toku pet godina školovanja i koje su druge važne informacije, a sa kojima treba da se upoznaju svi budući učenici - rekao je Prijeović.

On je rekao da će na taj način učenici biti spremni za sve ono što ih očekuje i važno je da znaju da će od budućih razrednih starješina imati veliku podršku za sve što je potrebno, te da će najveći dio godine provoditi u đačkom domu u okviru Bogoslovije.

On je napomenuo da su učenici u prethodnom periodu nakon srednjoškolskog obrazovanja i završetka Bogoslovije dobijali priliku za zaposlenje i parohiji, u kojoj će vršiti svešteničku službu, a da se sada očekuje da učenici nastave sa školovanje i da počinju sa službom tek nakon fakultetskog obrazovanja i da je zbog toga važno da se budući učenici upoznaju sa ovim i drugim važnim detaljima, a koje će u toku naredne sedmice predstaviti javnosti.

- Treba pažljivo planirati upis učenika u narednu školsku godinu ali i da učenici, koji nakon bogoslovije završe i fakultetsko obrazovanje, imaju mogućnost da predaju nastavni predmet Vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj - poručila je Trivićeva.

U ovoj školskoj godini Bogosloviju pohađaju 54 učenika, raspoređenih u pet odjeljenja. Učenici su smješteni u školski internat, 48 učenika je iz opština i gradova Republike Srpske, a šest je sa područja van Republike Srpske.