latinica  ћирилица
21/05/2021 |  19:34 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Burno na skupštini BORS-a; Dio delegata napustio zasjedanje (VIDEO)

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske formirala je radnu grupu koja će ispitati da li je u pojedinim opštinskim organizacijama bilo falsifikovanja izbora rukovodstva.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Današnja Skupština održana je u krnjem sastavu jer je dio delegata napustio sjednicu, nezadovoljan što u dnevni red nije uvršten prijedlog za opoziv predsjednika BORS-a Milomira Savčića.

Za izjašnjavanje o Savčićevom opozivu, jer nisu zadovoljni načinom vođenja BORS-a, prikupili su 60 potpisa, ali se od 128 prisutnih delegata 68 izjasnilo za predloženi dnevni red, bez izmjena.

Ostvaku je ponudio predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić, najavljujući moratorijum na rad BORS-a, sve dok je Savčić na čelu.

- Savčić je išao u nekakve javne pozive pa proziva borce sirotinjom - rekao je Rogić.

- Zbog stanja smatramo da je najlogičnije da dva prva čovjeka koja vode organizaciju podnesu ostavke - izjavio je predsjednik OO BO Bijeljina Radan Ostojić.

Savčić odgovara da se 14.000 boraca samo odazvalo na poziv Vlade za pomoć i da je socijalna karta u mnogim zemljama mjerodavnija od popisa stanovništva.

Pozadina današnjeg bojkota skupštine, po Savčiću je zaštita ličnih interesa.

- Znate koliko ima kvalitetnijih ljudi i od mene i do svih nas koji ovdje sjedimo, ali trebamo otvoriti vrata borcima, a ne da im zabranimo da ulaze u BORS da bi sebi sačuvali pozicije - istakao je Savčić.

- Po meni nema opravdanja da neko napusti sjednicu kada treba da se rješavaju pitanja značajna, ako ništa za 14.000 saboraca koji nemaju primanja - poručio je predsjednik BO Sarajevsko – romanijske regije Željko Lalić.

Resorni ministar Duško Milunović odnose unutar BORS- a nije želio da komentariše, ali je ponovio da prava boračkih kategorija za Vladu Srpske nikad nisu i neće biti sporedna.

- Pomoć za 14.000 boraca neće biti jednokratna - rekao je Milunović.

Skupština BORS-a odlučila je da će Vladi ponuditi memorandum čijim bi potpisivanjem bilo riješeno 90 odsto realnih zahtjeva demobilisanih boraca. Očekuju da će biti potpisan prije Vidovdana.