latinica  ћирилица
22/05/2021 |  08:03 ⇒ 10:21 | Autor: RTRS

Dodik na konferenciji o zaštiti imovine Srba u FBiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvuje na konferenciji o zaštiti imovine Srba u Federaciji BiH. Konferencija se održava u Trebinju.
Milorad Dodik na konferenciji o zaštiti prava Srba u FBiH - Foto: RTRS
Milorad Dodik na konferenciji o zaštiti prava Srba u FBiHFoto: RTRS

Skup organizuje Republička uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U Trebinju je juče počela dvodnevna konferencija o zaštiti imovine Srba u FBiH, a jedan od ciljeva skupa jeste da ljudi na vrijeme i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu harmonizacije kako ne bi došlo do gubitka prava na imovinske nepokretnosti.

Na skupu učestvuju predstavnici izvršnih i zakonodavnih organa Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, opština iz FBiH u kojim postoje veće srpske zajednice, kao i grada Trebinja i opština istočne Hercegovine.

Rad konferencije odvija se plenarno i u panelima, najavljeno je ranije iz RUGIPP-a..

Vlada Republike Srpske ranije je zadužila RUGIPP da obezbijedi stručnu pravnu pomoć za 400.000 izbjeglih i raseljenih Srba koji i dalje polažu prava na nepokretnosti kao vlasnici zemlje u FBiH.

Na teritoriji FBiH 1991. godine je živjelo 541.000 Srba, a njih 400.000 i dalje polaže prava na nepokretnostima jer su većim dijelom nosioci prava iz 1991. godine umrli, a iza njih je minimalno dva nasljednika.

Regionalne kancelarije Republičke geodetkse uprave koje pružaju stručnu pravnu pomoć za Srbe u FBiH se nalaze u Mrkonjić Gradu, Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju.