latinica  ћирилица
24/05/2021 |  10:31 ⇒ 07/06/2021 | 14:31 | Autor: SRNA

Mladić: Ako bude po dokazima general će biti oslobođen

Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, general Ratko Mladić će 8. juna biti oslobođen, a ako Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu potvrdi prvostepenu presuda, biće to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom, rekao je generalov sin Darko Mladić.

On je naglasio da je uvjeren da je loše zdravstveno stanje glavni razlog zbog kojeg je Mehanizma požurio da zakaže izricanje pravosnažne presude i naglasio da još ne zna da li će moći da posjeti oca uoči toga.

- Publike, najvjerovatnije, neće biti na izricanju presude. Kao porodica, još čekamo ta odobrenja, ali imalo bi smisla jedino da nam dozvole da ga posetimo pre i posle izricanja presude. Televizijski prenos iz sudnice mogu da gledam i iz Beograda. Odbrana je tražila da ceo tim bude prisutan i očekujem da će to biti odobreno - rekao je Mladić za televiziju Hepi.

Naveo je da je general Mladić prošle sedmice imao zdravstvenu krizu, ali da porodicu ne obavještavaju o nalazima ispitivanja.

- Јedino od njega možemo da čujemo šta su mu radili. Bile su i situacije očiglednog gubitka pamćenja, kada nije mogao da se seti nekih osnovnih stvari, pa se to malo popravljalo. Uglavnom, njegovo zdravstveno stanje je loše - rekao je Darko Mladić.

Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora.