latinica  ћирилица
24/05/2021 |  12:57 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

Potpisan memorandum o osnivanju sajber akademije

Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i izraelske kompanije Elta sistemi s ciljem uspostavljanja sajber akademije, koja će obučavati i osposobljavati studente za sticanje znanja i vještina u oblasti kibernetičke bezbjednosti, potpisan je danas u Banjaluci.
Potpisan memorandum o osnivanju sajber akademije - Foto: RTRS
Potpisan memorandum o osnivanju sajber akademijeFoto: RTRS

Memorandum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i direktor Sajber sektora za marketing i poslovni razvoj kompanije Elta sistemi iz Izraela Roi Šapošnik. 

- O značaju potpisivanja memoranduma govori i opšta statistika na svjetskom nivou, koja kaže da će u ovoj godini potreba za profilima iz kibernetičke bezbjednosti biti oko 3,5 miliona izvršilaca. Potrebe na jedinstvenom digitalnom tržištu EU su takođe ogromne, a riječ je o 400.000 radnih mjesta, što dovoljno govori kolika je potražnja na evropskom i svjetskom nivou za profilima u ovoj oblasti - kaže Rajčević.

Istakao je da je cilj u Srpskoj da Banjaluka i Srpska postanu centar kibernetičke bezbjednosti i ove vrste IT industrije.

- U tu svrhu planiramo da u saradnji sa partnerima iz Izraela organizujemo i osnujemo sajber akademiju koja će iz godine u godinu produkovati profile ove vrste - rekao je Rajčević i naglasio da, o kakvoj kompaniji je riječ, dovoljno govori činjenica da državu Izrael prati reputacija "sajber nacije".

Vjeruje da će u dogledno vrijeme u saradnji sa domaćim obrazovnim institucijama, poput Elektrotehničkog fakulteta Univerzitea u Banjaluci razmotriti sve modalitete.

- Ukoliko sve bude išlo po planu u vezi sa osnivanjem sajber akademije, do proljeća naredne godine mogli organizovati i treninge uz fizičko prisustvo trenera. Do tada bi radili na finansijskim, logističkim i infrastrukturnim pretpostavkama za to - rekao je Rajčević.

Šapošnik je naglasio je da je potpisivanje memoranduma istorijski trenutak za Izrael i Srpsku.

On je rekao da su Elta sistemi lideri u sajber domenu u svijetu i dodao da će zajednički biti omogućeno razvijanje sposobnosti za rad u sajber domenu.

Šapošnik je zahvalio predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ministru Rajčeviću, ambasadoru BiH u Izraelu i ambasadoru Izraela u BiH za veliki rad u aktivnosti u spajanju ovih zemalja.