latinica  ћирилица
25/05/2021 |  10:03 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Cvijanović: Veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da postoji veliki prostor za povećanje spoljno-trgovinske razmjene između Republike Srpske i Crne Gore, te da su institucije opredijeljene da rade na tom pitanju.
Cvijanović i Krivokapić - Foto: RTRS
Cvijanović i KrivokapićFoto: RTRS

Cvijanović je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem naglasila da postoji niz značajnih infrastrukturnih projekata na kojima Srpska i Crna Gora mogu sarađivati, te kao posebno značajan istakla izgradnju magistralog puta Foča-Hum.

- Današnji razgovor bio je u funkciji onoga što treba uraditi da bismo poboljšali odnose i da bismo se bolje razumijeli - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da je sa premijerom Crne Gore razgovarala o tome kako da prirodnu upućenost jednih na druge podignu na viši nivo i obezvijede čitavu logistiku da bi stvari mogle da se realizuju.

- Za pozdraviti je aktivnost koju smo zajedno ozvaničili, a to je ukidanje naplate putarine da bi se obezbijedila lakša i jeftinija komunikacija naših građana sa Crnom Gorom. S obzirom da idemo u susret turističkoj sezoni, razgovarali smo o spremnosti Crne Gore za prijem turista - napomenula je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da je to posebno važno za građane Srpske, koji su tradicionalno naslonjeni na Crnogorsko primorje.

Cvijanović je navela da ta veza treba da bude dvosmjerna, te pozvala građane Crne Gore da odmor provedu u mnoštvu turističkih sadržaja u Republici Srpskoj, počeviši od dobrih banjskih centara, planina, ekstremnih sportova, vjerskog turizma i drugog.

- Raduje nas planirano uvođenje avio-linije koja će dodatno poboljšati mogućnost naših ljudi na putuju. Naša želja je da međusobne odnose podignemo na najveći mogući nivo, da to bude prirodna veza kao što je i sa Srbijom, ali i da razvijamo ono što je regionalna saradnja na svaki mogući način - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da pri tome treba da se koriste i resursi EU koja daje određene mogućnosti da se jačaju takve regionalne ili međudržave veze.

- Mi smo ovdje na raspolaganju za svaki ekonomski projekat znajući da su naši privrednici već upućeni jedni na druge, ali da im često treba upravo ta logistika koja dolazi od samih institucija - objasnila je Cvijanović.

Sastanak je, kaže predsjednica Srpske, bio prilika da premijera Crne Gore upozna sa političkom situacijom, te istakne da su institucije Srpske stabilne i funkcionalne, kao i da Vlada Republike Srpske radi svoj posao.

- Imali smo teške izazove u prethondnom periodu obilježenom pandemijom, ali smo uspjeli proći kroz taj period prilično stabilno. Naše bolnice su funkcionisale, naš zdravstveni sektor jeste trpio veliki pritisak, ali smo uz pomoć institucija uspjeli prebroditi krizu - naglasila je Cvijanović i izrazila očekivanje da će uz vakcinaciju svi ući u neki mirniji period.

Cvijanović je navela da je budžet Srpske stabilan, da se na vrijeme izvršavaju sve obaveze.

- Zadovoljna sam činjenicom da je Vlada ispregovarala i ušla u važnu aktivnost koja se odnosi na povećanje plata, čime šaljemo poruku da smo funkcionalni i da možemo izvršavati svoje oabveze, ali prevashodno vodimo računa o našim građanima i na koji način podići nivo potrošnje - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je Krivokapiću zahvalila na posjeti, te izrazila nadu da će sve o čemu su razgovarali biti i realizovano.

Nakon sastanka sa predsjednicom Republike Srpske, Krivokapić se sastao i sa predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)