latinica  ћирилица
26/05/2021 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Studenti obišli gradilište Koridora 5C kroz Srpsku (FOTO)

Do kraja godine trebalo bi da bude završena prva faza izgradnje auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku. Grade se tri dionice i petlja u Toviri. Kako to sve izgleda na terenu i u praksi, uvjerili su se i studenti banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.
Gradilište Koridora 5C - Foto: RTRS
Gradilište Koridora 5CFoto: RTRS

Prvi kilometri koridora 5C kroz Republiku Srpsku već se asfaltiraju. Niče i buduća Tovirska petlja kod Doboja. Važno saobraćajno čvorište gradi se punom parom, ekipe su na terenu i maksimalno koriste lijepo vrijeme da se posao završi na vrijeme.

- Petlja će se koristiti kao spoj auto-puta Banjaluka-Doboj, koji je već izgrađen, i budućeg auto-puta na koridoru 5C. Petlja ide iz tri nivoa, a radi se i na samoj trasi, regulacijama za odvodnju, humuziranju i ostalim objektima koji se nalaze na trasi - rekao je Davor Vučković, projekt koordinator preduzeća Autoputevi Republike Srpske.

Foto: RTRS

Kako se odvija gradnja imali su priliku da vide i studenti, budući neimari. Zanimljiva im je gradnja petlje. Kažu da i te kako imaju šta da nauče. Nije isto naučiti iz knjige i vidjeti praktično, na djelu.

Viši asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Mladen Slijepčević kaže da je ova posjeta veoma značajna.

- Uspjeli smo da vidimo dosta faza, i konstruktivnu i fazu same saobraćajnice i svih ostalih dijelova, tako da studenti imaju šta da vide - rekao je Slijepčević.

Foto: RTRS

Kroz Republiku Srpsku grade se tri dionice auto-puta na Koridoru 5C. Dionice Tovira-Kostajnica i Kostajnica-Putnikovo Brdo duge su oko 6,5 kilometara, dok je treća dionica prema Vukosavlju duga oko 36 kilometara.

- U ovom trenutku cilj je sljedećih 36 kilometara prema koje planiramo da pripremimo i da objavimo tender do kraja ove godine - naveo je Vučković.

Foto: RTRS

Uporedo s tim, izvođači radova u Federaciji pripremaju trasu u Medakovu, odnosno nastavak gradnje auto-puta prema Zenici. Za pet godina kompletan auto.put na koridoru 5C trebalo bi da bude završen.