latinica  ћирилица
26/05/2021 |  19:47 ⇒ 27/05/2021 | 00:08 | Autor: RTRS

Gimnazijalka iz Gradiške na informatičkoj Olimpijadi u Cirihu (VIDEO)

Јoš jedan vrijedan uspjeh za informatičare iz Gradiške. Četveročlanu žensku reprezentaciju BiH na Međunarodnoj informatičkoj Olimpijadi u Cirihu predvodiće Tamara Cvjetković, učenica gradiške Gimnazije.
Tamara Cvjetković - Foto: RTRS
Tamara CvjetkovićFoto: RTRS

Tamara Cvjetković, učenica trećeg razreda Gimnazije, kaže da se do uspjeha može stići samo svakodnevnim istrajnim radom i zalaganjem.

- Najbitnije od svega je da se radi konstantno, da se radi što više zadataka jer tako stičemo naviku, brzinu u kucanju i prije stižemo do algoritma - izjavila je Cvjetkovićeva.

Tamara se priprema pod budnim okom oca, profesora Milorada Cvjetkovića, ali i brata Vladana koji je predstavljao BiH na olimpijadi u Tokiju.

- Nismo mi po ničemu posebni. Mi smo kao i svaka druga porodica samo što smo u nekoj toj oblasti nešto više postigli  - rekao je Tamarin otac Milorad koji radi kao profesor informatike u Gimnaziji Gradiška.

Tamara je u kvalifikacijama bila bez premca. Drugoplasirana takmičarka imala je 105 bodova manje. Želja joj je da njenim stopama krenu mnoge talentovane djevojke.

- Da utičem i na druge djevojke da i one počnu programirati jer to nije ništa strašno i nije samo za muški rod, nego može da bude i za ženski - poručila je Tamara.

Prvobitno je bilo predviđeno da takmičari putuju na Olimpijadu u Cirih, ali je zbog epidemije ipak odlučeno da takmičenje bude održano onlajn.