latinica  ћирилица
27/05/2021 |  17:25 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Ambasada Rusije: O visokom predstavniku odlučuje Savjet bezbjednosti UN

Ambasada Ruske Federacija u BiH saopštila je danas da se ne slaže sa imenovanjem Krstijana Šmita za novog visokog predstavnika.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

- Ambasada Ruske Federacija u BiH izražava svoje odlučno neslaganje sa imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da se imenovanje visokog predstavnika mora prepustiti Savjetu bezbjednosti UN.

- S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Savjeta bezbjednosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu PIK-a na razmatranje Savjetu bezbjednsti UN-a - dodaje se u saopštenju.

Ističu da Šmit neće imati legitimitet bez odluke SB UN.

- Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dajtona. Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH - zaključuje se u saopštenju ruske Ambasade.