latinica  ћирилица
27/05/2021 |  18:03 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Dodik: PIK visokog predstavnika može da uvede samo za Federaciju BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Savjet za provođenje mira samo za Federaciju BiH može da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Republiku Srpsku.
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru) -
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru)

Dodik je rekao da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava i da ne razumije šta treba Kristijanu Šmitu da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspješan u Njemačkoj.

- Ako misli da dolazi ovdje da arogancijom može nešto da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo namjeru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vrijeme davno prošlo - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Dodik je naveo rekao da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice.

- Bošnjaci su očigledno ushićeni činjenicom da dobijaju novog protektora. Imaju razlog da slave nešto danas, ali gledano formalno-pravno ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa tijelom koje uopšte ne postoji, a to je PIK - rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je dodao da PIK nije predviđen da imenuje visokog predstavnika.

- Nikakav visoki predstavnik nije imenovan. Aneksom 10 je predviđeno da strane, njegove potpisnice, se saglase o imenu koje potvrđuje relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti - pojasnio je Dodik.

Dodik je dodao da je to procedura koja podrazumijeva dolazak do novog visokog predstavnika, te da je očigledno da ovdje hoće da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme onih koji su kršili ustavni poredak, zakone, pokušali političkom voljom Amerike i nekih drugih zemalja da krše Dejtonski sporazum.

Istakao je da ga novo imenovanje ne zanima i da je za njega Valentin Incko posljednji visoki predstavnik.

- To što je bio lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja, kako je tamo igrao posljednjih godina, to je opet njihov problem, a ne moj - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da su mogli da ga se riješe 2005. godine kada je Venecijanska komisija rekla da BiH ne može da se kreće ka EU ako postoji visoki predstavnik, a on je zadržan.