latinica  ћирилица
28/05/2021 |  10:24 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Neprihvatljiv način imenovanja novog visokog predstavnika (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH i drugim aktuelnim temama.
Sastanak predsjednice Srpske sa liderima stranaka vladajuće koalicije -
Sastanak predsjednice Srpske sa liderima stranaka vladajuće koalicije

Poruka sastanka je da Republika Srpska ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika.

Predsjednica Srpske pozvala je da se stane u zaštitu međunarodnog prava.

Cvijanović je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum, te da međunarodna zajednica pokazuje nedsljednost.

Ona je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

- Razumijemo da je Valentin Incko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavniak treba da zaobiđu jasno propisane procedure - rekla je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je istakla da je postojala potreba da se nedostojan međunarodni predstavnik, kakav je bio Incko, koji se mnogo puta okomio na Republiku Srpsku, ukolni sa scene, ali da je nedopustivo imenovanje koje predstavlja prevaru.

Prema njenim riječima, iza ovog spornog imenovanja stoji grupa ambasadora okupljenih u onom šta oni nazivaju Savjet za implementaciju mira.

- Na osnovu međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, mi danas imamo državu koja se sastoji od dva entiteta i Republika Srpska želi da štiti i svoj interes i da ostvaruje sve svoje funkcije upravo na osnovu sporazuma na koji smo dali saglasnost, a ne na osnovu onoga što je on postao u međuvremenu - poručila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da je stav svih učenika današnjeg sastanka da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika apsolutno neusklađeno sa onim što je predvidio Dejtonski sporazum, odnosno međunarodni akt.

- Tamo jasno stoji da strane potpisnice treba da budu te koje utvrđuju prijedlog, a da se ta odluka potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN. Nema tu nikakve grupe ambasadora, koja zasjeda, a onda predlaže ko je novi visoki predstavnik - istakla je Cvijanović.

Foto: RTRS

Cvijanović je napomenula da se iz izjava političkih predstavnika u Srpskoj juče moglo čuti da je samo jedno imenovanje visokog predstavnika obavljeno u skladu sa procedurama, a da je sve nakon toga bila velika politička igra.

- I ovo sada je još jedan od načina da međunarodna zajednica pokazuje i određenu nedosljednost i licemjerje, ali i da pokazuje da u suštiti ne razumije šta su stvarne potrebe ove zemlje, ni na koji način se treba jačati unutrašnji dijalog. Oni na svaki mogući način uskaču da pokvare sve ono što je potencijalna šansa da mi ovdje preživimo - rekla je Cvijanović.

Јedan od orjentira učesnika sastanka su, tvrdi Cvijanovićeva, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koja se više puta bavila pitanjem onoga što jeste evropski put, Dejtonski sporazum i u oviru toga visoki predstavnik i sve ono s čime se Srpska suočavala tokom prethodnih godina.

- To je značilo brojna nametanja, brojne intervencije međunarodnog predstavnika, po pravilu uvijek na štetu ingerencija Republike Srpske, na štetu naših ustavnih nadležnosti, a opet u korist jednog velikog nereda do kojeg smo došli u okviru BiH, gdje sve manje vjerujemo jedni drugima - podsjetila je Cvijanović.

Foto: RTRS

Prema njenim riječima, uloga međunarodnog faktora u BiH bi trebalo da bude da olakšaju određene procese i da budu na usluzi domaćim strukturama da postižu određene dogovore u okviru ove zemlje.

-  Da postoji evropski put onda bismo mi danas pričali o nekim drgim stvarima, a ne o tome kako je nelegalno, mimo procedura, mimo onog što je predvidio Dejtonski sporazum, imenovan ili se pokušava imenovati neki novi visoki predstavnik - kaže Cvijanović.

Predsjednica Srpske na razgovor je pozvala i predstavnike opozicionih stranaka, ali su predsjednici SDS-a i PDP-a odbili sastanak

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te u ime Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio je juče ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH i na njegovo mjesto imenovao njemačkog političara Kristijana Šmita.

Foto: RTRS

Ruska Federacija bila je protiv. U saopštenju se ističe da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

RTRS/SRNA