latinica  ћирилица
28/05/2021 |  11:00 ⇒ 11:08 | Autor: SRNA

U Lipu izmješteno 255 migranata sa četiri lokacije u Bihaću

Služba za poslove sa strancima rano jutros zatekla je 255 migranata na četiri lokacije u Bihaću na kojima su se okupljali i boravili u improvizovanom smještaju, te ih relocirala u privremeni prihvatni centar Lipa.
Migranti u kampu Lipa (foto: FENA) -
Migranti u kampu Lipa (foto: FENA)

Riječ je o lokacijama Žegarsko polje, Debeljača, te lokacija u blizini Kantonalne bolnice i fudbalskog stadiona Јedinstvo, a migranti su mahom državljani Pakistana i Avganstana.

Trenutno se sprovode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije ovih lica, te smještaj u preventivni izolacioni dio privremenog prihvatnog centra Lipa, saopšteno je danas iz Službe za poslove sa strancima.

U saopštenju je navedeno da su aktivnosti sprovedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona i uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

- Tokom sprovođenja ovih aktivnosti pronađen je određen broj maloljetnika bez pratnje, o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad grada Bihaća radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njihovog daljeg smještaja i zbrinjavanja - naveli su iz Službe.

U saopštenju je navedeno da sprovođenje navedenih aktivnosti predstavlja nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima s ciljem što boljeg upravljanja migracionim procesima na području Unsko-sanskog kantona, te da će ovakve aktivnosti biti kontinuirano nastavljene.