latinica  ћирилица
28/05/2021 |  15:04 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

U Srpsku stiglo još 25.000 doza vakcina Sputnjik

U Republiku Srpsku danas je dopremljeno novih 25.000 doza vakcina Sputnjik, nabavljenih za potrebe imunizacije stanovništva Republike Srpske protiv virusa korona.
Alen Šeranić primio novu pošiljku vakcina - Foto: RTRS
Alen Šeranić primio novu pošiljku vakcinaFoto: RTRS

Vakcine su dopremljene u prostorije uvoznika, preduzeća Krajinagrup u Banjaluci, a isporuci je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Riječ je o 25.000 doza prve komponente ove vakcine koje će, nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, biti distribuisane zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske za nastavak procesa imunizacije stanovništva protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

- Danas imamo novu isporuku vakcina ruskog proizvođača koje je nabavila Republika Srpska preko veleprometnika, za potrebe vakcinacije svog stanovništva. Važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovih vakcina, tako i vakcina drugih proizvođača, kako bi proces vakcinacije stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza. Sa prethodnim isporukama vakcina Sputnjik i Sinofarm koje smo nabavili, kao i vakcina Fajzer i Astra Zeneka koje pristižu iz mehanizma COVAX i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine vakcina, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu. Prema najavama proizvođačima, uskoro bi trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina Sputnjik – rekao je Šeranić.

Šeranić je podsjetio da je u prethodnom periodu u Republiku Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih vakcina Sputnjik.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine protiv virusa korona primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno vakcinisano oko 32.000 ljudi.