latinica  ћирилица
28/05/2021 |  18:21 ⇒ 07/06/2021 | 14:30 | Autor: SRNA

Odbačen zahtjev odbrane generala Mladića da se odgodi izricanje presude 8. juna

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu odbilo je zahtjev odbrane generala Ratka Mladića da bude odgođeno izricanje presude, koje je zakazano za 8. jun.

Vijeće smatra da odbrana nije opravdala zahtjev da se izricanje presude zadrži i odgodi do trenutka kada oba branioca mogu lično da prisustvuju postupku zajedno sa Mladićem.

Kako se ističe, uprkos nedostupnosti savjetnika, odbrana nije uspjela da dokaže da Mladić ili njegov glavni branilac ne mogu biti prisutni na izricanju presude, u sudnici ili putem video-konferencije.

Vijeće podsjeća da je Žalbeno vijeće u više navrata odbilo zahtjeve za omogućavanje ljekarskih pregleda jer "odbrana, takođe, više puta nije uspjela da dokaže da Mladić nije u stanju da komunicira, konsultuje se sa braniocem ili razumije suštinu postupka".

Vijeće, takođe, podsjeća da je "Mladić bio u mogućnosti da komunicira sa svojim pravnim timom i daje uputstva nakon što je određen datum izricanja presude i pritom je, između ostalog, jasno rekao i pružio svoj nepokolebljiv stav".

Žalbeno vijeće podsjeća da pravo na prisustvo u žalbenom postupku ne zahtijeva fizičko prisustvo u sudnici, barem tamo gdje se ne prihvataju dodatni dokazi, pa može biti ispunjeno putem video-konferencije.

Takođe, Vijeće podsjeća da su branioci obavezni da zastupaju svog klijenta i da se pridržavaju naredbi Žalbenog vijeća, te da, ukoliko klijenta zastupaju branilac i savjetnik, bilo koji od njih može preuzeti odgovornost za učešće u postupku tokom izricanja presude.

- Sudija Žalbenog vijeća pročitaće rezime pisane presude i javno izreći presudu, što ne zahtijeva postupanje bilo strana u postupku bilo adokata - navodi se u saopštenju.