latinica  ћирилица
29/05/2021 |  19:41 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Moguća blokada budžeta BiH zbog uvoza svinjskog i goveđeg mesa? (VIDEO)

Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama ne isključuju mogućnost neusvajanja/blokade budžeta BiH, za 2021. sve dok Savjet ministara ne uvede zaštitne mjere za domaću proizvodnju.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

Ministri iz Federacije, u dva navrata, odbili su prijedlog resornog ministra Staše Košarca da se uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja EU. Dok su federalni ministri protiv, poljoprivredni proizvođači iz Federacije traže uvođenje zaštitnih mjera.

Budžet BiH za 2021. je na čekanju. Sada je već izvjesno da će na uporno protivljenje hrvatskih i bošnjačkih ministara u Savjetu ministara, uvođenju zaštitnih mjera za domaću proizvodnju, biti odgovoreno iz Srpske.

- Neusvajanje budžeta BiH je jedan od modela. Mislim da bi time poslali jasnu poruku da nećemo odustati, da želimo da zaštitimo našu proizvodnju i naše kapacitete  - rekao je ministar Košarac.

Ipak, ministrima iz Federacije u Savjetu ministara važnije je šta o uvođenju zaštitnih mjera misle predstavnici EU, odakle se uvoze ogromne količine mesa, nego zaštita domaće proizvodnje. Ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša za RTRS kaže da je protiv predloženih zaključaka jer nisu u skladu sa odredbama SSP-a i Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija.

- Pored toga, Direkcija za evropske integracije ističe da su im predstavnici EU kazali da su protiv zaštitnih mjera i da su razlozi za njihovo uvođenje neopravdani. Takođe, zvaničnici EU su pozvali BiH da se suzdrži od donošenja mjera koje bi predstavljale kršenje SSP - rekao je Grubeša.

Košarac ističe da bi to pitanje na adekvatan način trebalo da otvore sa evropskim partnerima u BiH.

-Ti razgovori bi bili bez kompleksa, bez poltronizma, jer imamo pravo da kažemo da je neophodno da zapštitmo našu primarnu proizvodnju koja je danas ugrožena - dodao je.

Vođeni politikom očuvanja radnih mjesta i privredne aktivnosti u Srpskoj, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama ne isključuju drastične poteze. Blokada budžeta djeluje kao nepopularan potez, ali ništa manje nije popularno, a još više štetno, djelovanje ministara iz Federacije koji odbijaju da zaštite domaće proiozvođače.

- Prosto je nevjerovatno da je neko u ovakvim vremenima protiv zaštite domaće prozvodnje ne samo u Srpskoj već se to odnosi na mjere koje su trebale biti primijenjene u cijeloj BiH. Mislim da ćemo još razmisliti o mjerama koje se mogu preduzeti putem budžeta ili usvajanje nekih drugih akata  - istakla je Snježana Novaković Bursać.

Zemlje u okruženju su prelevmanima ili carinskim stopama štite domaću proizvodnju. U BiH važeći SSP prednost daje uvoznicima. Koliki novac “vrte“ pokazuje sljedeći podatak: ukupan uvoz jedne vrste mesa u BiH iz EU prije stupanja na snagu SSP-a bio je oko 40.000 KM, a danas je preko 128 miliona evra. Istovremeno dok nas zatrpavaju mesom iz EU domaći proizvođači imaju viškove i nemaju gdje da ih prodaju.