latinica  ћирилица
30/05/2021 |  13:01 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Počele pripreme za izvođenje opere "Knez Ivo od Semberije" (VIDEO)

Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" počelo je danas pripreme za izvođenje opere Isidora Bajića "Knez Ivo od Semberije", a riječ je o premijernom izvođenju ove opere u Republici Srpskoj i BiH, koje će biti održano u junu.
Pripreme za izvođenje opere "Knez Ivo od Semberije" - Foto: SRNA
Pripreme za izvođenje opere "Knez Ivo od Semberije"Foto: SRNA

Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" počelo je danas pripreme za izvođenje opere Isidora Bajića "Knez Ivo od Semberije". Riječ je o premijernom izvođenju ove opere u Republici Srpskoj i BiH. Projekat se realizuje pod dirigentskom upravom Јelene Trakilović.

- Ovih dana radimo probe, muzičke i režijske. Opera je djelo Isidora Bajića koje je u skorije vrijeme izvodilo novosadsko Narodno pozorište koncertno, ali od 1970. nije izvedena kao predstava. Svi sa nestrpljenjem iščekujemo premijeru - rekla je Trakilovićeva.

Režiser iz Banjaluke Igor Tešić ne sumnja da će opera “Knez Ivo od Semberije“ naići na odličan prijem kod publike.

- Ovo je domaći tekst, tekst srpskog autora i lokalpatriotska priča. Knez Ivo je živio ovdje i na svaki način mu se treba odužiti, pa i postavljanjem ove opere na scenu - rekao je Tešić i pohvalio ekipu vrhunskih umjetnika iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Bijeljine i Banjaluke, sa kojima radi.

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Vasa Stajkić, nosilac je glavne uloge Kneza Ive od Semberije.

- Zahvaljujući dirigentici Desanki razvilo se jedno prijateljstvo koje njegujemo dugo godina i ja se uvijek rado odazovem njihoovm pozivu - kaže Stajkić.

Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" osnovano je u Bijeljini 1892. godine. Rad prekida poslije Drugog svjetskog rata, da bi ga obnovilo 1992. godine. Dobitnici su velikog broja priznanja.

Izvođenje opere na pozorišnoj sceni zakazano je za 27. jun u Velikoj sali Sokolskog doma.