latinica  ћирилица
01/06/2021 |  10:17 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Napreduju radovi na mostu na Savi kod Gradiške (FOTO/VIDEO)

Gotovo dvije godine od početka gradnje, most preko Save kod Gradiške uskoro bi trebalo da bude spojen.
Gradnja mosta na Savi - Foto: RTRS
Gradnja mosta na SaviFoto: RTRS

Polaganje čelične konstrukcije privodi se kraju, a stanje na gradilištu pred početak ljetnje građevinske sezone ohrabruje, pa se ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović nada da će radovi biti završeni i prije roka.

Mitrović je danas, zajedno sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem, predstavnicima izvođača radova Integral inženjeringa i nadzora firmi Krebs i Kifer istern Јurop i Instituta IGH DD Zagreb posjetio gradilište.

Most na Savi jedan je od najvažnijih saobraćajnih infrastrukturnih projekata za Republiku Srpsku i BiH, vrijedan oko 45 miliona KM.

Mitrović je iskazao optimizam da će se rok gradnje ispoštovati i da će sve biti završeno do kraja maja 2022. godine.

- Velika pohvala za izvođače radova. Sve se odvija planiranom dinamikom. Čekamo spajanje sa hrvatskom stranom i da se uradi nivelacija - rekao je Mitrović.

Naglasio je da je do sada urađeno 60 odsto svih radova.

Vojin Mitrović i Dušan Topić (Foto: RTRS)

Direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić istakao je da očekuje da se uskoro spoji čelična konstrukcija.

- Čelični dio konstrukcije je malo specifičan, ali smatram da će ta konstrukcija biti spojena u avgustu - rekao je Topić.

Predmet novog ugovora je prilaz sa hrvatske strane.

- Svaka strana finansira svoj prilaz, a most je pola-pola - rekao je Topić.

Do sada je u konstrukciju ugrađeno oko 1.550 tona čelika od planiranih oko 2.800 tona. Kada čelična konstrukcija bude spojena slijede radovi na polaganju antikorozivne zaštite i kolovoznih traka. Od 16. oktobra 2019. kada su počeli radovi, pa do 1. dana juna, iza radnika i inženjera su brojni izazovi.

- Vodostaj rijeke Save utiče na same radove. Sa naše strane smo imali problema sa visiom rijeke Save, međutim, uspjeli smo ih prevazići. Sa druge strane, odnosno Hrvatske, konfiguracija terena je malo nezgodna pa su imali većih problema, ali jednostavno izvođač se prihvatio posla i riješio te probleme. Manja kašnjenja koja smo imali na početku smo nadoknadili, tako da smo sada i ubrzali radove - istakao je Davor Vučković, inženjer za građenje u Autoputevima Republike Srpske.

Rok za završetak radova na izgradnji mosta dugog 430 metara je 20. maj naredne godine.

Uporedo se grade i pristupne ceste, pa je već oko 5.200 kvadrata nasipa, odnosno priključenja na most već urađeno.

Hrvatska strana trebalo bi da potpiše ugovor za gradnju pristupnih puteva u narednim danima. Resorni ministri BiH i Hrvatske 14. juna u Brčkom bi trebalo da razgovaraju upravo o izgradnji pristupnih cesta za most.

Osim što će, kad bude u potpunosti završen, most na Savi ubrzati protok ljudi i robe na najvećem graničnom prelazu, koji BiH spaja sa Hrvatskom i Evropskom unijom, most će rasteretiti i Gradišku. Značiće to kraj gužvi u centru grada, ali i novu razvojnu šansu, jer je plan da se tik uz novi most gradi slobodna poslovna zona.

Podsjetimo, 2019. godine završena je gradnja modernog carinskog terminala koji je te godine i pušten u rad, pa su tako kamioni koji čekaju na prelazak granice iz centra grada premješteni na auto-put. Јednom kada most sa pristupnim putevima bude kompletan i granični prelaz će biti u potpunosti funkcionalan.