latinica  ћирилица
03/06/2021 |  10:38 ⇒ 10:41 | Autor: SRNA

Izmješteno 160 migranata sa dvije lokacije na području Cazina

Služba za poslove sa strancima izmjestila je 160 migranata sa lokacija Šturlić i Hadžin Potok, na području Cazina, gdje su boravili u improvizovanom smještaju i smjestila ih i u privremeni prihvatni centar Lipa.
Sarajevo - Služba za poslove sa strancima - izmještanje migranata - Foto: SRNA
Sarajevo - Služba za poslove sa strancima - izmještanje migranataFoto: SRNA

U saopštenju Službe za poslove sa strancima navodi se da su inspektori na ovim lokacijama zatekli 160 migranta među kojima je bilo 19 porodica sa 29 maloljetne djece.

U najvećem broju riječ je o državljanima Avganistana i Irana, i trenutno provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije, te smještaj ovih lica u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Borići i Lipa.

Aktivnosti su provedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Tokom sprovođenja ovih aktivnosti pronađeno je pet maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog Kantona i ovakve aktivnosti biće provođene i dalje.