latinica  ћирилица
03/06/2021 |  10:38 ⇒ 10:51 | Autor: SRNA

I danas bukti veliki požar u rafineriji kod Teherana (VIDEO)

Veliki požar u rafineriji nedaleko od Teherana, glavnog grada Irana, bukti i danas, a vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase plamen.
Požar u rafineriji u Teheranu (foto:Associated Press) -
Požar u rafineriji u Teheranu (foto:Associated Press)

Požar je izbio sinoć u rafineriji državne firme "Todgujan petrokemikal", južno od Teherana. Iznad glavnog grada Islamske Republike podigao se oblak crnog dima.

Novinska agencija Šana, kojom upravlja Ministarstvo nafte, javila je da je vatra buknula kada se dogodilo curenje iz dvije cisterne za otpad unutar postrojenja.

Vlasti su inicijalno objavile da je požar zahvatio cjevovod za tečni gas, prenio je AP.

Šaker Hafai, šef Teheranske kompanije za preradu nafte, koja vodi rafineriju, isključio je mogućnost sabotaže, javila je iranska državna TV.

Јedna osoba je, kako se izvještava, zadobila lakše povrede, navodi iranska novinska agencija Mehr pozivajući se na portparola teheranske hitne službe.

Ministar za naftu Bidžan Zanganeh obišao je noćas mjesto požara. Vlasti uvjeravaju javnost da vatra neće ugroziti proizvodnju, ali Iranci od jutros u redovima čekaju da kupe gorivo.

Portparol rafinerije Šaker Kafei rekao je da se vlasti nadaju da će se vatra sama ugasiti u narednim satima, nakon što izgori svo gorivo.

Tačan uzrok požara za sada nije poznat.

Temperatura u Teheranu juče je dostigla 40 stepeni Celzijusovih. U prošlosti je vrelo ljetnje vrijeme izazivalo požare.