latinica  ћирилица
03/06/2021 |  10:48 ⇒ 11:50 | Autor: RTRS

RTRS snima dokumentarni film o stradanju Srba u selu Ledići (FOTO)

Radio televizija Republike Srpske početkom godine počela je snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba u selu Ledići, na obroncima Treskavice kod Sarajeva.
Snimanje dokumentarnog filma "Stradanje u Ledićima" - Foto: RTRS
Snimanje dokumentarnog filma "Stradanje u Ledićima"Foto: RTRS

Film, radnog naslova "Čiko, ja sam živ nemoj da me ubiješ...." u osnovi je priča Dragana Vasića.

Kao 12-godišnjak jedini je preživjeli iz grupe mještana Ledića koja je bježala iz sela pred napadom muslimansko-hrvatskih snaga tzv. Armije RBiH i HOS-a.

Njegovo svjedočenje je neprocjenjivo. Iako teško ranjen, vidio je ko je pucao na nenaoružane civile: žene, djecu. Čudom je preživio streljanje, a to što je ostao u životu može da zahvali jednom vojniku tzv. Armije RBiH, koji ga je ranjenog odveo u njihovu ratnu bolnicu.

 RTRS snima dokumentarni film o stradanju Srba u selu Ledići

U filmu govore i preživjeli Srbi iz Ledića koji se iz sela izašli pravcem ka tada Srpskom Sarajevu. Grupa u kojoj je bio Dragan Vasić išla je suprotnim pravcem, ka Kalinoviku i svi su osim njega nastradali.

Svjedočenja su snimljena u studiju RTRS u ITC Istočnom Sarajevu, na posebno pripremljenoj scenografiji koja sadrži fotografije 24 ubijena civila iz Ledića.

Dio kadrova za potrebe filma snimljen je kamerom i dronom u Ledićima, a planirano je i snimanje igranih scena čija je dramatizacija urađena na osnovu svjedočenja Dragana Vasića.

Za te potrebe angažovano je 15 statista, veliku pomoć pružio nam je MUP Republike Srpske, odnosno PU Istočno Sarajevo, kao i brojni pojedinci.

Zločin nad Srbima iz sela Ledići, koji se desio početkom juna 1992. godine do danas nije sudski procesuiran.

Najmlađa žrtva bio je 18 mjesečni Milun Tešanović, najstarija 92-godišnja Ikonija Vasić.

Ubijena su djeca Danijela Tešanović, Dragomir Tešanović i Slađana Sekulović.

Profesionalna, ali ljudska i moralna obaveza naše televizije da u ovom "formatu", snimanjem dokumentarnog filma sačuvamo sjećanja na zločin koji je "crnim" slovima zapisan u svijesti sarajevskih Srba.

Na filmu rade snimatelji, producent, realizator i montažer iz ITC RTRS Istočno Sarajeva.

Autor filma je Gvozden Šarac. Narednih mjeseci film bi trebao biti završen i premijerno prikazan u programu RTRS.