latinica  ћирилица
03/06/2021 |  11:19 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Foča: Otvorena novoopremljena angio-sala (FOTO/VIDEO)

Nakon Banjaluke i Bijeljine, i u Univerzitetskoj bolnici Foča otvorena je Angio-sala sa intenzivnom njegom. Kardiolozi sa savremenom dijagnostičkom i terapijskom opremom, pacijentima iz Istočne Hercegovine, Gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, moći će da pruže efikasne usluge liječenja srčanog udara i ostalih bolesti srca i krvih sudova.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Pacijenti od Trebinja do Istočnog Sarajeva sa srčanim udarom i ostalim bolestima srca i krvnih sudova, dobijaće efikasniju terapiju. "Borba za život" od dijagnoze do terapije, više se neće morati gubiti u hitnoj pomoći do Banjaluke. Stvoreni su svi preduslovi da interventna kardiologija da maksimum, da bi što više života bilo spaseno.

- Vrijeme je miokard tako i ovdje u roku od 120 minuta se mora reagovati. Prije smo to slali u Banjaluku i tako spasili veliki broj života - rekla je Milica Kunarac načelnica Kardiološkog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča.

Uz vještine koje kardiolozi stiču s kolegama iz UKC-a Republike Srpske, interventna kardiologija bi trebalo da što prije zaživi u punom kapacitetu.

- Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nam stoji na raspolaganju sa svojim kadrovima, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske radi svoj posao da će omogući da svaki stanovnik Republike Srpske ima dostupnu svu vrstu zdravstvene zaštite, što je i suština dobrog zdravstvenog sistema i liječenja - ističe Radmil Marić direktor Univerziteta bolnica Foča.

Za ovo je izdvojeno više od 2.000.000 maraka, gdje je uz Angio-salu opremljena i intenzivna njega.

- Koja je jedan dio mreže koja podrazumijeva angažman liječenja kardio oboljenja mislim na Banjaluku i Bijeljinu kako bismo našu Republiku Srpsku uspjeli da pokrijemo s ovom uslugom - rekao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vlada Srpske, za projekat "Modernizacija Univerzitetske bolnice Foča", obezbijedila je više od 16 miliona maraka.

Putem ovog projekta opremljena je i sala sa sobama za dnevnu hirurgiju, a u toku je rekonstrukcija Paviljona "B1", koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.