latinica  ћирилица
03/06/2021 |  12:54 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Utvrđen Prijedlog izmjena Zakona o stočarstvu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu čiji je cilj preciznije definisanje razvoja stočarske proizvodnje primjenom informatičkih tehnologija i organske stočarske proizvodnje.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Preciznije su definisane odredbe koje se odnose na organizovanje uzgoja kvalitetno priplodnih životinja, gdje su data veća ovlašćenja organizacijama uzgoja s ciljem unapređenja proizvodnje domaće genetike u stočarstvu, a samim tim i povećanje osnovnih stočarskih proizvoda - mlijeka, mesa i jaja, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Preciziranjem ovlašćenja uzgojnih organizacija povećan je prostor za djelovanje realnog sektora, a samim tim omogućeno je njegovo aktivnije učešće u implementaciji poljoprivrednih politika u stočarstvu, što je bitan alat za otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, ali i privlačenje fondova EU.

Pojednostavljene su i procedure za proizvodnju genetskog materijala, kao i procedure koje se odnose na organizovanje uzgoja u realnom sektoru, te uvozu genetskog materijala.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, a razlozi za donošenje su sadržani u potrebi potpunijeg uređenja oblasti ispitivanja sorti, imajući u vidu činjenicu da se u praksi još nisu stekli uslovi za ispitivanje sorti sa domaćim kapacitetima.

Sorte koje su registrovane u državama EU ili državama u okruženju sa kojima graniči BiH, a imaju slične agroekološke uslove, mogu se priznati i bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji, na osnovu zahtjeva koji podnosi vlasnik sorte ili njegov olašćeni zastupnik, navodi se u saopštenju.