latinica  ћирилица
03/06/2021 |  17:52 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Cvijanović u Trebinju: Prioritet uspostavljanje poljoprivrednog fakulteta (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravila je u radnoj posjeti Trebinju. Pored velikih infrastrukturnih projekata, jedan od prioriteta u narednom periodu je uspostavljanje poljoprivrednog fakulteta.
Željka Cvijanović u Trebinju - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u TrebinjuFoto: RTRS

Na lokalnom nivou, izuzetno važan je program pripremne nastave za svršene srednjoškolce, koji može biti primjer za sistemsko rješenje u Srpskoj.

Projekat je izuzetno važan, tim prije što su angažovani ovdašnji prosvjetari, a porodice i budući studenti pošteđeni novčanih izdvajanja. Lokalna zajednica, istakla je Cvijanović, zatvara krug od uslova školovanja, pripremne nastave, studiranja i stvaranja mogućnosti za zapošljavanje.

- Ovo bi mogao da bude stimulativan primjer i za druge lokalne zajednice. Razmišljamo o tome da se možda i na još jedan način koji će biti više sistemski uredi da bismo dobili odgovarajuću pripremnu nastavu za naše učenike koji žele da postanu studenti, a sa druge strane da bismo rasteretili roditeljski, porodični budžet - rekla je Cvijanović.

Anastasija Petrović namjerava da upiše Medicinski fakultet u Banjaluci. Besplatna pripremna nastava mnogo joj znači.

- Dobro dođe podrška za pripremu za fakultete. Ovo je sjajna prilika - poručila je ona.

Evelina Dučić, profesorka srpskog jezika u Centru srednjih škola Trebinje, navela je da ideja koja je načeta ove godine, možda neće imati odjeka u brojnosti, ali hoće u zahvalnosti prema onima koji su je pokrenuli.

U program su uključeni svi svršeni srednjoškolci, koji su iskazali želju za to. Svima je pružena podrška da se školuju, vrate i ostvare u svojoj sredini. Uskoro slijedi i javni poziv Grada za sve pripravnike.

- Za javni ili privatni sektor, daćemo podršku sa 550 KM, da obezbijedimo sredstva za sve - kaže Mirko Ćurić gradonačelnik Trebinja.

Predsjednica Srpske je istakla da davno pokrenuta, prijeko potrebna ideja, čeka realizaciju.

- A to je da se ovdje uspostavi poljoprivredni fakultet. Dobila sam podatak da je broj poljoprivrednih gazdinastava udvostručen - navela je ona.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović kaže da je uvjerena da će Srbija izgraditi Aerodrom u Trebinju, da će biti konkurentan i da je jedan od strateških prioriteta.